Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Experti varujú pred skrytou hrozbou: Toto sa stane s kuchynským riadom, keď ho odložíte ešte mokrý

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Kuchyňa je síce srdcom domova, ale môže byť aj miestom, odkiaľ sa šíria závažné zdravotné komplikácie. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa každoročne milióny ľudí nakazia chorobami, ktoré sa prenášajú potravinami. Šíria sa nespočetnými spôsobmi a jedným z nich je aj umývanie riadu.

Odborníci uvádzajú, že škodlivé baktérie sa dokážu vo veľkom množiť aj v kuchyni, a to niekoľkými spôsobmi, umývanie riadu nevynímajúc. Uvádzame niekoľko tipov, ako toto riziko eliminovať a urobiť z kuchyne bezpečné miesto pre celú rodinu.  

Odkladanie mokrého riadu môže viesť k bakteriálnej kontaminácii

V potravinárskom priemysle sa ukladanie riadu bez jeho úplného vysušenia nazýva "mokré hniezdenie". Tento postup je nebezpečný preto, lebo pretrvávajúca vlhkosť podporuje rast baktérií a iných zárodkov. "Mnohí ľudia sa zameriavajú na dôkladné umývanie riadu, aby odstránili viditeľný potravinový odpad, ale dôležité je aj jeho dokonalé vysušenie, aby sa zabránilo rastu baktérií a iných zárodkov na povrchu," vysvetľuje lekárka Kelly Johnsonová-Arborová z Národného toxikologického centra. 

Experti varujú pred skrytou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čím dlhšie necháte riad mokrý, tým viac sa znečistí

Ak používate čerstvo umytý riad, ktorý nie je úplne vysušený, riziko prenosu ochorenia je pravdepodobne nízke. Lenže čistý riad, ktorý zostal dlhší čas mokrý, môže obsahovať nebezpečné baktérie. V štúdii realizovanej v roku 2001 jej autori sledovali rast baktérií na špinavých, na vzduchu vysušených a mokrých tanieroch nájdených v nemocničnej kuchyni. Zistili, že taniere vysušené na vzduchu obsahovali v prvých 24 hodinách po umytí podobné množstvo baktérií ako taniere, ktoré boli odložené ešte ako mokré. Ale do 48 hodín obsahovali mokré taniere výrazne viac baktérií ako tie, ktoré boli vysušené na vzduchu. To naznačuje, že skladovanie mokrého riadu môže byť rizikovým faktorom pre rast a prenos baktérií. 

Typy baktérií, ktoré sa bežne nachádzajú na mokrom riade

Známych je niekoľko druhov baktérií, ktoré môžu kontaminovať riad, ak ho nevysušíte. "Pravdepodobne  sú na ňom tie druhy, ktoré sa bežne nachádzajú na rukách a v ústach ľudí, ktorí ho používajú. Sú to Staphylococcus a Streptococcus," hovorí Johnson-Arborová. Tieto baktérie môžu vyvolať u ľudí rôzne ochorenia vrátane rán, kožných infekcií a sepsy. Riad používaný v nemocniciach, domovoch dôchodcov alebo iných zdravotníckych zariadeniach môže obsahovať ďalšie zárodky vrátane baktérií spôsobujúcich ochorenia alebo druhy húb, ako je Candida auris v prípade, že nie je dostatočne vydezinfikovaný a vysušený. 

Experti varujú pred skrytou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Aký je najlepší spôsob sušenia riadu?

Hoci sušenie riadu utierkami rýchlo odstráni vlhkosť, najlepšie je vysušiť ho na vzduchu na stojane. Utierky môžu totiž šíriť baktérie na čistý povrch riadu a mokré miesta vytvárajú medzi riadmi vlhké prostredie vhodné pre rast a vývin baktérií. Podľa štúdie z roku 2013 uverejnenej v časopise International Journal of Environmental Research and Public Health môžu choroby prenášané potravinami, ako napríklad E. coli a salmonela, prežívať v utierkach na riad 48 hodín a viac. Len málo ľudí vymieňa utierky a špongie, ktorými vysušuje riad, tak často, aby sa zabránilo bakteriálnej kontaminácii. Používanie voľne stojaceho stojana poskytuje na vysušenie riadu sterilnejšie prostredie.  

Viac o téme: BaktérieHygienaUmývanie riadov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu