Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Umývate riad špongiou? Expert vysvetľuje, prečo je to chyba a mali by ste s tým prestať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Vedeli ste o tom, že používanie špongie na umývanie riadu môže spôsobiť, že z vašich tanierov sa bude horšie jesť? Budú totiž špinavé, aj keď to na prvý pohľad nezbadáte. Uznávaný nórsky vedec priblížil, prečo je to tak.

Ak nepoužívate umývačku riadu, potom sa zrejme spoliehate na starú dobrú špongiu alebo drôtenku. A práve to je chyba, uvádza CNN Health. Špongiou totiž môžete na riade rozmazať ešte viac baktérií, aj keď sa na prvý pohľad zdá, že je čistý. 

Vedecký pracovník nórskeho inštitútu pre výskum potravín Trond Møretrø odporúča, aby každý, kto ešte používa špongiu na umývanie riadu, ju okamžite zahodil do koša. "Salmonela a iné baktérie sa v špongii akurát zhromažďujú. Ak ju používate každý deň, je veľmi pravdepodobné, že sa to už deje," vysvetlil. Výsledkom je, že vlhké podmienky vo vnútri špongie sú ideálnym miestom pre hromadenie baktérií. "Hoci väčšina baktérií nie je pre ľudí škodlivá, používanie špongie môže zvýšiť šírenie salmonely, ktorá je už pre človeka nebezpečná." 

Umývate riad špongiou? Expert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa odborníka môže jedna špongia obsahovať viac baktérií ako je počet ľudí na Zemi. Špongia je vlhká a hromadí zvyšky jedla, ktoré sú potravou pre baktérie, čo následne vedie k rýchlemu rastu baktérií. Møretrø sa tiež vyjadril, že čistenie špongie nemá veľký význam a jediný spôsob, ako zabezpečiť úplnú hygienu pri jej používaní, je jej každodenná výmena, čo je v konečnom dôsledku finančne náročnejšie a najmä škodlivé pre životné prostredie. 

Umývate riad špongiou? Expert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako teda umývať riad? 

Podľa Tronda je najlepšia vec na umývanie riadu kefa. Štetiny schnú dostatočne rýchlo, takže baktérie nemajú podľa prežiť. Okrem toho má rukoväť, ktorá chráni vaše ruky pred priamym kontaktom. 

Umývate riad špongiou? Expert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Keďže kefa schne veľmi rýchlo, škodlivé baktérie odumrú. Väčšina je vybavená rukoväťou, ktorá vám na rozdiel od špongií bráni v priamom kontakte rúk s potenciálne škodlivými baktériami. Z hygienického hľadiska sú kefy lepšou voľbou na čistenie riadu," dodal na záver.
 

Viac o téme: HygienaUmývanie riaduŠpongia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu