Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jednoduchý trik na problém v kuchyni, ktorý určite trápi aj vás: Nasypte na noc soľ do odtoku, urobí to zázraky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Podľa NASA ponúka soľ až 14-tisíc známych použití a reč nie je len o dochucovaní jedla. Kuchynská soľ môže poslúžiť aj pri údržbe odtokov a kanalizácie. Ak ste o tom ešte nepočuli, tu sú štyri dôvody, prečo by ste to mali vyskúšať.

Soľ je kryštalický minerál tvorený sodíkom a chlórom. Nachádza sa v blízkosti oceánov, v slanej vode, minerálnom halite alebo kamennej soli. Denne sa s ňou stretávame v potravinách alebo si ňou dochucujeme pripravované jedlá. Soľ sa však dá použiť aj v rámci starostlivosti o domácnosť. Stránka Plumbing Navigaror zhrnul štyri dôvody, prečo odporúča pri údržbe použiť soľ. 

Soľ rozpúšťa materiál v potrubí

Soľ môže byť nápomocná pri pravidelnej údržbe vodovodného potrubia. Rozpúšťa totiž materiál v upchatých odtokoch, najmä mastnotu a olej. Ak si všimnete, že sa váš odtok upcháva, nasypte doň šálku soli a sódy bikarbóny a nalejte šálku bieleho octu. Zalejte vriacou vodou. Uvoľnený odtok by  takto mal ísť vyčistiť omnoho jednoduchšie. Po dočistení ho dôkladne prepláchnite. Je nutné dodať, že pri ťažkom zanesení odtoku soľná zmes nemusí fungovať. Soľ v tomto prípade funguje skôr ako vylepšenie vašich bežných postupov čistenia a údržby.

Eliminuje drenážne mušky

Drenážne muchy sa ukrývajú na vlhkých miestach s množstvom potravy, kvôli čomu je upchatý odtok dokonalým biotopom vďaka stojatej vode a organickému odpadu. Soľ v tomto prípade odradí mušky od hniezdenia v odtoku a môže pomôcť ich zlikvidovať. Neplatí to však pre ich vajíčka a larvy.

Zmäkčuje tvrdú vodu

Aj keď spomíname predovšetkým odtokové rúry, soľ sa dá použiť aj na zmäkčenie tvrdej vody. Tá zanecháva usadeniny, čo môže negatívne ovplyvniť vaše potrubia a zariadenia, ako sú ohrievače vody, čerpadlá, vodovodné batérie a sprchové zariadenia. Mnoho zmäkčovačov vody používa soľ ako filter na zachytávanie minerálov predtým, ako sa voda dostane do vášho domova.

Viac o téme: PotrubieúdržbaSoľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu