Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Konzumácia jednej pochúťky pomáha rýchlejšie zaspať: To by ste v živote nepovedali, ktorá to je!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Väčšina tvrdení hovorí o tom, aké je večerné maškrtenie zdraviu škodlivé. Existujä však výnimky, ktoré vám môžu pomôcť rýchlejšie privodiť spánok. Patrí sem päť potravín, medzi ktorými nájdete aj jednu, o ktorej by ste to nikdy nepovedali.

Prvá potravina, ktorá podľa odborníkov urýchľuje zaspávanie, poteší mnohých Je ňou horká čokoláda. Tá obsahuje tryptofán a zvyšuje hladiny serotonínu, čo pomáha regulovať spánok, vysvetľuje kuchár Fergus Smithers pre Mirror. Čokoláda obsahuje aj ďalšiu prospešnú látku. "Horčík je minerál, ktorý môže pomôcť uvoľniť svaly a podporiť pokoj, čím uľahčuje zaspávanie. Tryptofán je aminokyselina, ktorá môže zvýšiť hladinu serotonínu, čo môže pomôcť regulovať spánok a náladu," povedal Smithers.

Konzumácia jednej pochúťky pomáha
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak chcete radšej siahnuť po ovocí, kivi je dobrou alternatívou. "Je nabité serotonínom - neurotransmiterom, ktorý reguluje cyklus spánku a bdenia a prirodzene vám pomáha upadnúť do hlbšieho spánku." Ďalším ovocím sú banány obsahujúce horčík, draslík a tryptofán, ktoré napomáhajú svalovej relaxácii a podporujú spánok. Taktiež majú veľmi vysoký obsah vlákniny, vďaka čomu sa budete cítiť sýty a spokojný predtým, než zaspíte.

V prípade zeleniny je veľkým pomocníkom kel pre svoj vysoký obsah vápnika, draslíka a horčíka. Kuchár na záver odporučil konzumovať jedlo typické najmä pre Stredný východ, a to hummus, ktorý utíši nočný hlad a zároveň navodí relaxáciu. "Hummus je bohatý na tryptofán a folát, ktorý pomáha regulovať spánkový režim. Môžete ho skombinovať s rôznou zeleninou ako mrkva, zeler, paprika, uhorky alebo cherry paradajky pre perfektné večerné občerstvenie."

Viac o téme: PotravinySpánokČokoláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu