Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Učiteľka (25) trávila celé dni na Zoome so žiakmi, keď jej prišlo zle: Žiadna migréna, diagnóza ju šokovala

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEWCASTLE - Austrálskej učiteľke sa dramaticky zmenil život zo dňa na deň. Počas pandémie vyučovala svojich žiakov online, keď ju začali trápiť čudné bolesti hlavy. Myslela si, že za to môžu hodiny strávené pred monitorom. Až v nemocnici zistila, že v skutočnosti prekonala mozgovú príhodu.

Po tom, ako vypukla pandémia koronavírusu, sa Courtney Rubieová vyrovnávala s vyučovaním žiakov cez Zoom a zároveň sa snažila viesť zdravý životný štýl. V máji 2020 sa však jej život dramaticky zmenil. Začalo sa to náhlou bolesťou hlavy, najhoršou v jej živote. Myslela si, že možno trpí nejakým druhom migrény v dôsledku hodín strávených pred počítačom. "Postupom dňa mi začalo byť naozaj nevoľno. Točila sa mi hlava, takže som sa snažila odpočívať a piť veľa tekutín," priblížila. 

Učiteľka (25) trávila celé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Jej symptómy však pretrvávali aj ďalší deň. K bolesti hlavy sa navyše pridala znecitlivená ruka. Učiteľka opísala, že mala pocit, akoby bola jej ruka úplne oddelená od zvyšku tela. Zašla preto do nemocnice. Tam najprv vylúčili možnosť, že by mohlo ísť o mozgovú príhodu. Predtým, ako mala byť prepustená domov, sa však u nej objavili záchvaty. 

Podstúpila preto lumbálnu punkciu a CT vyšetrenie. Neurológ potvrdil, že prekonala mozgovú príhodu. "Keď mi oznámil, že som mala mŕtvicu, naozaj si nepamätám, čo povedal ďalej, pretože som mala pocit, že celá moja bytosť vypadla z tela. Nepripadalo mi to ako skutočný život a pomyslela som si, že je to len sen," prezradila Rubieová. V nemocnici strávila desať dní, kým jej dovolili vrátiť sa domov. Tam prešla z jedného extrému v podobe učenia na plný úväzok a socializácie k úplnej stagnácii. Po troch rokoch sa stále vyrovnáva s následkami mŕtvice, ako je únava či zlá koncentrácia. 

 

Healing with Ngurambang (Country) after stroke - Courtney Yiradhu marang! G’day! My name is Courtney Rubie and I am a...

Posted by Stroke Foundation on Monday, September 5, 2022

Na základe svojej skúsenosti Ruby odkazuje všetkým mladým ľuďom, aby nepodceňovali riziko mŕtvice a nemysleli si, že je to diagnóza starších. "Raz okolo mňa prešla lekárka a spýtala sa ma, koľko mám rokov. Povedala mi: ‚Vyzeráte ako najmladší človek na oddelení, ale možno o pár týždňov tu bude niekto vo veľmi podobnej vekovej kategórii ako vy,‘" dodala Rubieová. Podľa jej slov postihuje mŕtvica mladých ľudí oveľa častejšie, ako si mnohí myslia.

Viac o téme: MŕtvicaMozgová príhoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu