Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dvadsať NAJ MÍĽNIKOV v 50-ročnej histórii mobilných telefónov: Ťažká nostalgia, spomínate na tieto?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

NEW YORK - Tretieho apríla uplynulo päťdesiat rokov, odkedy prebehol prvý mobilný hovor. Málokto vtedy zrejme tušil, že tento míľnik, hoci nešlo o komerčnú sieť, naštartuje novú etapu komunikácie. Tu je niekoľko momentov vývoja mobilných telefónov, ktoré nám utkveli v pamäti.

Martin Cooper, inžinier Motoroly, pred päťdesiatimi rokmi mobilným telefónom zavolal Joelovi Bellovi do konkurenčnej spoločnosti AT&T. Motorola DynaTAC 8000x vážila približne jeden kilogram a mala výdrž dvadsaťminútového hovoru. Batéria sa nabíjala desať hodín a zariadenie stálo takmer 4000 tisíc dolárov. V tej dobe bol mobilný telefón výsadou vyvolených. Odvtedy sa však všetko zmenilo.

1. Veselé Vianoce (1992)

Prvá textová správa bola na mobil odoslaná 3. decembra 1992. Poslal ju britský inžinier Neil Papworth z počítača na telefón Orbitel 901. Stálo v nej: "Merry Christmas" (Šťastné Vianoce). 

2. Nokia 1011 (1992)

Fínska firma uviedla na trh telefón 1011. Išlo o prvý masovo vyrábaný mobil, ktorým ho dostala medzi širokú verejnosť.

3. Ikonické zvonenie (1994)

Pamätáte si zvonenie, aké znie vo videu? Je to zvuk, ktorý vo svete definoval rok 1994. Ikonické zvonenie Nokie, ktoré nosila vo vreckách celá generácia.

4. Nokia 8110 (1996)

Začínali sa pomaly objavovať vyklápacie telefóny, najznámejším v tom období bola Nokia 8110, a to najmä preto, že sa objavila v Matrixe. Mala skrytú numerickú klávesnicu, ktorá sa odhalila odsunutím krytu.

5. Snake (1997)

Tento rok prišiel Siemens S10 na trh ako prvý s farebnou obrazovkou. Zvládal však iba červenú, zelenú a modrú. V roku 1997 sa objavil aj Game Boy s farebným spracovaním. Do toho prišla Nokia 6110 s ikonickou hrou Snake. Len máloktorá hra sa stala takým synonymom jedného zariadenia.

6. Vymenné kryty (1998)

Mobilné telefóny sa dali zakúpiť v rôznych farbách s množstvom puzdier. Až s Nokiou 5110 však prišla možnosť vymienať si kryt podľa ľubovôle.

7. Nokia 3210 (1999)

Na dnes už ikonický model Nokia 3210 spomínajú mnohí s nostalgiou. Patrí medzi najznámejšie telefóny vôbec. Bol na tú dobu tenší a ľahší ako jeho predchodcovia, zbavil sa externej antény a navyše bol s viacerými hrami. 

8. Surfovanie na webe (1999)

V ten rok sa Nokia neuspokojila len s modelom 3210, ale uviedla aj model 7110 - prvý webový telefón. Dali sa na ňom čítať e-maily a sťahovať nové zvonenia.

9. Prvý mobil s fotoaparátom (2000)

Možno ste nepočuli o telefóne Sharp J-SH04, pretože bol dostupný iba v Japonsku. Jeho miesto vo folklóre mobilných telefónov je ale neodškriepiteľné, keďže ako prvý bol vybavený fotoaparátom.

10. Sony Ericsson T68I (2001)

Prvé mobily s plnofarebnými obrazovkami prišli v roku 2001 na čele so Sony Ericssonom T68I. Bol to tiež prvý komerčne dostupný mobil, ktorý sa objavil vo filme o Jamesovi Bondovi; debutoval v snímke Die Another Day.

11. Fotoaparáty ako bežná súčasť mobilu (2002)

Nokia prevzala koncept telefónu s fotoaparátom od Sharpu a prišla s ním do Európy, konkrétne s modelom 7650. Objektív s 0,3 MP bol ukrytý za posúvačom na zadnej strane.

12. BlackBerry (2002)

Ak ste v roku 2002 prechádzali okolo zaneprázdneného človeka v obleku, bolo možné, že používal BlackBerry. Model 5810 oslovil najmä obchodné typy, žiadna zábava tu nebola povolená. Išlo o "seriózny pracovný telefón pre ľudí so serióznou prácou, ktorí chceli písať seriózne e-maily o stretnutiach a podobne, nie sa hrať Snakea"

13. Príchod 3G (2003)

Sieť 3G bola oveľa rýchlejšia ako 2G, ľudia mohli zrazu robiť veci zvyčajne vyhradené pre počítač, ako napríklad videohovory. Príchod 3G položil základy pre mnohé funkcie kľúčové pre ďalšiu vlnu smartfónov, napríklad pre sťahovanie aplikácií.

14. Crazy frog (2003)

Príchod 3G tiež uľahčilo získavanie nových vyzváňacích tónov vrátane tých najotravnejších, aké kedy existovali.

15. Najpredávanejšia Nokia (2003)

Ani príchod 3G nezabránil relatívne základnej Nokii 1100 v tom, aby sa stala úspešnou, a to najmä vďaka nízkej cene a famóznej výdrži batérie. Jeho popularita v rozvojových krajinách z neho urobila najpredávanejší mobil vôbec, s viac ako 250 miliónmi predaných kusov.

16. Najobľúbenejší vyklápací telefón (2004)

Výklopné telefóny mali jednu nevýhodu - na prvý pohľad ste nevideli obrazovku. To sa však zmenilo s radom Razr od spoločnosti Motorola, ktorý na kryte vytvoril malý displej. Ten zobrazoval informácie ako napríklad čas. Z modelu V3, ktorý bol uvedený na trh v roku 2004, sa predalo viac ako 130 miliónov kusov, čím sa stal najpopulárnejším telefónom svojho typu.

17. Nokia N95 vs. prvý iPhone (2006)

Nokia bola dlhé roky na svojom vrchole. V roku 2006 prišla s modelom N95, o ktorom mala predstavu, že nebude telefónom, ale zábavným zariadením typu všetko v jednom. Kým sa ale dostal na pulty, na ceste bol prvý iPhone, ktorý zmenil vo svojom odbore absolútne všetko.

Steve Jobs
Zobraziť galériu (4)
Steve Jobs  (Zdroj: SITA)

18. WhatsApp (2009)

Nasledujúce roky sa vývoj technológií ešte urýchlil, veľké firmy sa stali nadnárodnými hráčmi. Prišiel Facebook, Google kúpil Android a niekoľko bývalých zamestnancov vyvinulo WhatsApp, ktorý je dodnes najpopulárnejšou platformou na odosielanie správ.

Dvadsať NAJ MÍĽNIKOV v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

19. Angry Birds (2009)

Angry Birds, jedna z najznámejších návykových hier pre smartfóny všetkých čias, uchvátila milióny užívateľov, aby strieľali kurčatá bez krídel a zničili tak armádu zelených prasiat.

20. Instagram (2010)

Len málo startupov v oblasti sociálnych médií sa stalo základom App Store tak rýchlo, ako Instagram. Jeho vzostup prinútil Facebook, aby zaň v roku 2012 zaplatil miliardu dolárov. Investícia sa však vyplatila, Instagram sa stal jednou z najpopulárnejších aplikácií na svete a stále je, hoci dnes sa s ním spájajú obavy týkajúce sa vplyvu na duševné zdravie.

Dvadsať NAJ MÍĽNIKOV v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/DPA/Karl-Josef Hildenbrand)

Nasledujúce roky boli poznačené viacerými škandálmi. IPhone 4 bol uvedený na trh s vážnou konštrukčnou chybou antény, ktorá znamenala, že používatelia stratili signál, ak ho držali v ľavej ruke. Samsung sa zas potýkal s horiacimi telefónmi, napr. Galaxy Note 7, ktoré nebolo povolené brať si na palubu lietadla. Prišlo ale aj veľa bezpečnostných vylepšení - možnosti odomykať mobil tvárou, odtlačkami prstov, hlasoví asistenti či smart watches. Rok 2019 priniesol 5G sieť, ktorá sa bude v ďalších rokoch transformovať. Čo nás čaká, ťažko povedať, ale minuloročným prelomovým rozhodnutím Európskej únie, ktorá rozhodla, že všetky mobilné telefóny musia mať rovnaký štandard nabíjania, môžeme povedať jedno - že sa zminimalizuje množstvo káblov v našich domácnostiach.

Viac o téme: Mobilný telefónMobil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu