Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Turistku v národnom parku šokoval pohľad na stádo byvolov: Vidíte tú anomáliu aj vy?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JUŽNÁ AFRIKA - V národnom parku Kruger National Park v Južnej Afrike bolo spozorované byvolie mláďa, ktoré vyzeralo úplne inak ako zvyšok stáda. Narodilo sa totiž s chorobou nazývanou hyperkeratóza, ktorá má za následok medvedie pazúry namiesto kopýt a abnormálne hrubé nohy. Mláďa napriek tomu vo svojom stáde funguje tak, ako jeho súkmeňovci.

"Počas jazdy v centrálnom Krugerovom národnom parku smerom k napájadlu Shitsalaleni sme narazili na masívne stádo byvolov, ktoré sa páslo a presúvalo sa k napájadlu. Tvorili ho staré aj mladé jedince. Medzi nimi som si všimla mláďa, ktoré vyzeralo trochu zvláštne. Keď sa priblížilo, deformáciu bolo možné vidieť jasnejšie. Malo hrubé nohy ako medveď a pazúry namiesto kopýt. Bol to vzácny a zaujímavý pohľad, ktorý vo mne vyvolal zvedavosť," priblížila Pam Bruce-Brandová pre Latest Sightings, ktorá miestnu buš každoročne navštevuje. 

Príčinou hyperkeratózy môže byť nedostatok výživy alebo genetická mutácia. Problémy s kopytami môžu viesť ku krívaniu, ktoré pre zvieratá žijúce vo voľnej prírode predstavuje veľký problém. Mláďatá potrebujú mať silné a zdravé kopytá, aby držali krok so stádom a nestali sa korisťou. Ako lýtka rastú, ich kopytá sú pevnejšie a odolnejšie. To je nevyhnutné pre ich prežitie v drsnej africkej divočine. Zdravé byvolie kopyto je zakrivené a pevné, čo umožňuje zvieraťu držať sa zeme a vyhnúť sa pošmyknutiu. To je obzvlášť dôležité počas vlhkého obdobia, kedy sa pôda stáva blatistou a šmykľavou.

"Vypli sme motor a pozorovali sme ich vyše hodinu. Mláďatko malo zvláštny krok, no vyzeralo rovnako šťastne ako jeho súrodenci. Prežívali svoj deň, akoby sa nič nedialo," opísala návštevníčka. 

Byvolie mláďatá sa rodia vo veľkých stádach, nie je nezvyčajné vidieť ich desiatky v rámci jednej skupiny. Sú schopné stáť a chodiť do hodiny po narodení. Mladé byvoly sa zdržiavajú v blízkosti svojich matiek a súrodencov, aby ich chránili a usmerňovali, pretože sa na ne často zameriavajú dravce ako levy a hyeny. Vo voľnej prírode sú stáda byvolov často v pohybe, lebo potrebujú nájsť zdroje potravy a vody a vyhýbať sa predátorom. Mladé jedince musia byť schopné držať krok so zvyškom stáda. Slabé alebo zranené mláďa je pre skupinu problémom, pretože ju môže spomaliť alebo prilákať predátorov.

Viac o téme: Národný parkByvolAfrikaHyperkeratóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu