Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci v nemom úžase: Ani vo sne nečakali, na čo narazia v mori v hĺbke osem kilometrov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA/TOKIO - Vedecký tím z Austrálie a Japonska nakrútil a odchytil ryby v rekordnej hĺbke viac ako osem kilometrov pod morskou hladinou, uviedla agentúra Reuters. Expedícia, ktorá je súčasťou desaťročného výskumu najhlbšej populácie rýb na planéte, strávila na mori pri juhu Japonska dva mesiace a morské dno skúmala pomocou diaľkovo ovládaných kamier. Tie zachytili druh ryby z čeľade terčovitých plávajúcich v hĺbke 8336 metrov v Boninskej priekope.

"Japonské priekopy boli neuveriteľným miestom na preskúmanie, sú tak bohaté na život, dokonca až na samom dne," uviedol vedúci expedície Alan Jamieson zo Západoaustrálskej univerzity, ktorá na výskume spolupracovala s Tokijskou univerzitou morskej vedy a technológie. 

 

A face only a mother could love! Scientists set record for deepest ever fish observed at more than 27,000ft off the...

Posted by 이시호 on Sunday, April 2, 2023

Jamieson doplnil, že odchytili dve ryby druhu Pseudoliparis belyaevi do pascí nastražených v hĺbke 8022 metrov v Japonskej priekope. Ide o prvé ryby odchytené viac ako osem kilometrov pod morskou hladinou. 

Kamery spustené z výskumného plavidla typu DSSV Pressure Drop potom v Boninskej priekope zaznamenali bližšie nespresnený druh ryby z čeľade terčovitých plávajúcej o ďalších viac ako 300 metrov hlbšie. "Nedoceňujeme skutočnosť, že to (hlboké more) je v podstate väčšina planéty Zem a že by sa mali vynaložiť prostriedky na jeho pochopenie a na to, aby sme zistili, ako ho ovplyvňujeme a ako funguje," dodal Jamieson.

Viac o téme: RybyBoninská priekopa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu