Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Unikátne FOTO z Antarktídy, ktoré zverejnili po sto rokoch: Toto na vlastné oči ešte takmer nikto nevidel

(Zdroj: Facebook/National Archives of Australia)

CANBERRA - Ak ste niekedy premýšľali nad tým, ako vyzerali antarktické výpravy pred viac ako sto rokmi, môžete sa na to pozrieť na vlastné oči. Národný archív Austrálie sprístupnil vzácne zbierky fotografií verejnosti. Ich autormi sú veľkí dobrodruhovia, ktorí sa sami plavili ďalekým kontinentom.

Stovky fotografií z prieskumu Antarktídy spred viac ako sto rokov boli nedávno sprístupnené verejnosti vďaka Národnému archívu Austrálie (NAA). Neuveriteľné zábery dokumentujú britských a austrálskych antarktických prieskumníkov zo začiatku 20. storočia. Zverejnila ich Austrálska antarktická divízia, ktorá ich preniesla do NAA na digitalizáciu, aby si ich mohla vychutnať verejnosť a ďalšie generácie. "Fotografie poskytujú jedinečný pohľad na ťažké podmienky, ktorým prieskumníci čelili. Sú tu úžasné zábery jedinečnej divočiny, ako aj vedy a technológie tej doby," uviedol riaditeľ NAA Simon Froude. 

 

We’ve been busily conserving and digitising hundreds of records documenting early 20th century British and Australian...

Posted by National Archives of Australia on Monday, February 20, 2023

V kolekcii sú zahrnuté fotografické portréty osobností Antarktídy, ako sú Joseph Kinsey, Ernest Shackleton, Douglas Mawson a Frank Stillwell. Autorom väčšiny z nich je John King Davis, ktorý bol kapitánom Aurory počas niekoľkých austrálskych antarktických expedícií v rokoch 1911 až 1914. Austrálsky prieskumník a navigátor anglického pôvodu mal veľmi bohatú kariéru počas niekoľkých antarktických plavieb a bol ocenený za prínos pre vedu aj za službu v armáde. Na bielom kontinente si ho dodnes pripomínajú pomenovaním Cape Davis a Davis Station. 

Zbierka NAA obsahuje aj fotografie od austrálskeho fotografa a dobrodruha Franka Hurleyho, ktorý zdokumentoval obe svetové vojny pre austrálske sily. Hurley sa tiež pripojil k britskej imperiálnej transantarktickej expedícii Ernesta Shackletona v rokoch 1914 až 1917 ako oficiálny fotograf a filmár. Búrlivú plavbu on i ostatní členovia posádky prežili napriek tomu, že ich loď Endurance skončila na dne oceána. "Som rád, že táto zbierka bude zachovaná v Národnom archíve pre budúce generácie. Tieto fotografie dopĺňajú ďalšie národné zbierky dokumentujúce austrálsky prieskum a výskum v Antarktíde," dodal Froude.

Viac o téme: VýpravaAntarktídaErnest ShackletonEndurance
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu