Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odborníci vyvrátili dlhoročný mýtus o zemiakoch: Ak s nimi robíte toto, môžete prestať

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Dlho sa verilo, že skladovanie zemiakov v chladničke má škodlivé účinky na zdravie v dôsledku produkcie akrylamidu -chemickej látky, o ktorej sa predpokladá, že zvyšuje riziko rakoviny. Vedci však prišli s novým tvrdením, ktoré to predošlé vyvracia.

Agentúra pre potravinové štandardy (FSA) nedávno odporučila, že zemiaky možno uchovávať v chladničke. Tvrdí, že to môže predĺžiť ich trvanlivosť. Nezisková organizácia Food Watchdog na svojej webovej stránke vysvetľuje: "Predtým sme spotrebiteľom neodporúčali skladovať surové zemiaky doma v chladničke, pretože sa predpokladalo, že by to mohlo viesť k tvorbe ďalších cukrov, ktoré sa potom môžu premeniť na akrylamid počas toho, ako sú zemiaky vyprážané alebo pečené," píše Independent. 

Odborníci vyvrátili dlhoročný mýtus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

FSA však teraz aktualizovala svoje rady. "Nedávna štúdia, ktorú preskúmal Výbor pre toxicitu chemikálií v potravinách, spotrebných výrobkoch a životnom prostredí (COT), ukázala, že domáce skladovanie zemiakov v chladničke nezvyšuje potenciál tvorby akrylamidu pri skladovaní na chladnom a tmavom mieste."

Ak sa teda chcete vyhnúť plytvaniu potravinami, môžete si vybrať skladovanie zemiakov v chladničke alebo na chladnom a tmavom mieste. Kdekoľvek sa ich ale rozhodnete uložiť, uistite sa, že sa k nim môže dostať vzduch, aby ste zabránili hromadeniu vlhkosti, v dôsledku čoho sa možu pokaziť. Stále však platí nezmrazovať surové zemiaky, pretože keď sú vystavené teplotám pod nulou, voda v ich vnútri sa rozpína ​​a vytvára kryštály, ktoré rozkladajú štruktúry bunkovej steny. To zapríčiňuje, prečo sú rozmrazené zemiaky hnedé, kašovité a nie veľmi chutné.

Viac o téme: ChladničkaZemiakySkladovanie potravín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu