Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nečakaná činnosť, ktorá môže zvýšiť riziko nákazy KORONAVÍRUSOM: Nepraktizujte ju!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANNHEIM - Experti skúmali, ako súvisí chronické užívanie alkoholu s rizikom nákazy koronavírusom. Zistili, že ľudí, ktorí sú závislí a konzumujú ho pravidelne, toto ochorenie trápi častejšie. Napriek tomu, že z toho nemožno vyvodiť jednoznačný záver, jedno je isté - alkoholizmus zapríčiňuje stratu čuchu.

Nadmerná konzumácia alkoholu môže zvýšiť riziko nakazenia sa vírusom SARS-CoV-2, varujú nemeckí vedci. Prostredníctvom hlodavcov preskúmali vplyv dlhodobej expozície alkoholu na enzýmy podieľajúce sa na infekcii. Zistili, že chronické pitie zvyšuje v pľúcach hladiny enzýmu ACE2, ktorý koronavírus používa na prichytenie sa k bunkám a vstup do nich, a preto môže tiež zvýšiť riziko nákazy vírusom. 

Nečakaná činnosť, ktorá môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Psychofarmakologička Marion Friskeová z Centrálneho inštitútu duševného zdravia v Mannheime a jej kolegovia vo svojej štúdii vystavili laboratórne potkany výparom etanolu. Následne analyzovali, ako vystavenie alkoholu ovplyvnilo orgány, ktoré sú v prípade ochorenia COVID-19 typicky infikované, čiže pľúca, mozog, srdce, obličky a pečeň. Výskumníci konkrétne analyzovali vplyv na tri enzýmy, ktoré sa typicky podieľajú na infekcii. Boli to ACE2, receptor, na ktorý sa vírus viaže pri vstupe do zdravej bunky a jej infekcii, TMPRSS2, ktorý aktivuje spike proteíny vírusu a Mas, ktorý po vstupe vírusu do bunky spúšťa ochranný, protizápalový účinok. Zistili, že po chronickej expozícii alkoholu sa hladiny ACE2 v pľúcach potkanov zvýšili. To môže vysvetliť minulé údaje, podľa ktorých majú ľudia, ktorí sú od alkoholu závislí a pijú ho často a veľa, väčšiu šancu, že sa nakazia vírusom a inými závažnými infekciami. 

Okrem toho experti poznamenali, že po období abstinencie mali potkany zvýšenú protizápalovú reakciu, čo naznačuje, že keď človek skoncuje s chronickým pitím alkoholu, jeho organizmus bude schopný obrany proti vírusu. V prípade TMPRSS2 expozícia alkoholu viedla k celkovému zvýšeniu hladín enzýmu bez akýchkoľvek špecifických účinkov. Podľa odborníkov to znamená, že koncentrácia alkoholu v krvi má potenciál zvýšiť rýchlosť, akou môže koronavírus infiltrovať bunky tela. 

Nečakaná činnosť, ktorá môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Friskeová a jej kolegovia uviedli, že mozgové tkanivo sa z väčšej časti javí ako menej citlivé na účinky alkoholu. Výnimkou však boli čuchové cibuľky, u ktorých sa hladiny ochranného enzýmu Mas znižujú. To môže viesť k nižšej protizápalovej reakcii a anosmii, čiže stratu čuchu. "Naša štúdia poskytuje dôkazy na molekulárnej úrovni, že chronická konzumácia alkoholu predstavuje potenciálny rizikový faktor infekcie SARS-CoV-2," uviedli autori. Napriek tomu upozornili, že z ich zistení zatiaľ nemožno vyvodzovať jednoznačný záver. S istotou ale môžu potvrdiť, že chronická konzumácia alkoholu vyvoláva anosmiu. Štúdia bola zverejnená v časopise Alcohol: Clinical and Experimental Research.

Viac o téme: AlkoholAlkoholizmusKoronavírusCOVID-19Strata čuchu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu