Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci bijú na poplach: Satelitné FOTO odhalili hrôzu, ktorá sa deje v Európe od roku 2018

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/European Space Agency)

GRAZ - Európe chýba podzemná voda - množstvo podzemnej vody. Kontinent už od roku 2018 trpí veľkým suchom. Potvrdzujú to satelitné údaje analyzované v Ústave geodézie Technickej univerzity v rakúskom Grazi.

Európa už roky zažíva veľké sucho. Na celom kontinente sú hladiny podzemnej vody od roku 2018 trvalo nízke. Túto situáciu dokumentuje publikácia Evy Boergensovej zverejnená v časopise Geophysical Research Letters v roku 2020. V nej poznamenala, že v letných mesiacoch 2018 a 2019 bol v strednej Európe markantný nedostatok vody. Odvtedy nedošlo k výraznému zvýšeniu hladín podzemných vôd, úrovne zostali neustále nízke. Ukázala to analýza údajov Torstena Mayera-Gürra a Andreasa Kvasa z Ústavu geodézie Technickej univerzity v Grazi (TU Graz), ktorí použili satelitnú gravimetriu na pozorovanie svetových zdrojov podzemných vôd a dokumentovali ich zmeny v posledných rokoch. 

Stav vodnej nádrže Ružín pri Margecanoch (archívne video)

Stav vodnej nádrže Ružín pri Margecanoch (Zdroj: TASR/František Iván)

Ďalekosiahle následky

Dôsledky dlhotrvajúceho sucha sa v Európe prejavili v lete 2022. Vyschnuté korytá riek, stojaté vody, ktoré pomaly mizli a s nimi aj značný vplyv na prírodu a ľudí. Nielenže mnohé vodné druhy stratili svoj biotop a suchá pôda spôsobila mnohé problémy poľnohospodárstvu, ale v dôsledku toho sa v Európe tiež zvýšil nedostatok energie. Jadrovým elektrárňam vo Francúzsku chýbala chladiaca voda na výrobu dostatočného množstva elektriny a bez dostatku vody nemohli plniť svoju funkciu ani vodné elektrárne.

Ako môžu geodeti na TU Graz použiť údaje z vesmíru na presné vyjadrenia o nádržiach podzemnej vody? Srdcom projektu G3P sú dvojčatá s názvom Tom a Jerry, ktoré obiehajú Zem po polárnej obežnej dráhe vo výške necelých 490 kilometrov. Dôležitá je vzdialenosť medzi satelitmi okolo 200 kilometrov, ktoré sa vzájomne nesmú dobehnúť, preto dostali pomenovanie v súvislosti s kreslenými postavičkami. Ak napríklad preletia ponad horu, satelit v popredí je spočiatku rýchlejší ako ten vzadu, a keď prejde horu, mierne spomalí, naopak zadný satelit zrýchli hneď, ako sa dostane k hore. Keď sa oba dostanú nad horu, ich relatívna rýchlosť sa znova stanoví. Tieto zmeny vzdialenosti pri veľkých hmotnostiach sú hlavnými meracími premennými na určenie gravitačného poľa Zeme a zisťujú sa s presnosťou na mikrometre.

Európa má problém s vodou

Gravitačná mapa však zatiaľ neurčuje množstvo podzemnej vody. Je to preto, že satelity ukazujú všetky hromadné zmeny a nerozlišujú medzi morom, jazerami alebo podzemnou vodou. Vyžaduje si to spoluprácu so všetkými ostatnými partnermi v projekte EÚ G3P. Mayer-Gürr a jeho tím poskytujú celkovú hmotnosť, od ktorej sa potom odpočítajú hmotnostné zmeny v riekach a jazerách, odpočíta sa aj pôdna vlhkosť, sneh a ľad a nakoniec zostane len podzemná voda. 

 

Europa ha estado experimentando una severa sequía durante años. En todo el continente, los niveles de agua subterránea...

Posted by Planetario on Thursday, January 26, 2023

Situácia s vodou v Európe je teraz veľmi neistá. Mayer-Gürr to nečakal v takom veľkom rozsahu. "Pred niekoľkými rokmi by som si nikdy nepredstavoval, že tu v Európe bude problém s vodou, najmä v Nemecku či Rakúsku. V skutočnosti tu máme problémy so zásobovaním vodou, musíme na to myslieť." Z jeho pohľadu je v prvom rade potrebné vedieť zdokumentovať pokračujúce sucho pomocou dát a mať nepretržité satelitné misie vo vesmíre. Európska vesmírna agentúra ESA a jej americký náprotivok NASA budú v tomto výskume pokračovať s projektom MAGIC (Mass-change And Geoscience International Constellation). 

Viac o téme: VodaSuchoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu