Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odhalenie ako hrom: Tento nenápadný živočích dokáže vyčuchať rakovinu s prekvapivou presnosťou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Nový nástroj na detekciu rakoviny možno žije vo vašej záhrade či dokonca dome. Vedci nedávno zistili, že mravce sa dajú vycvičiť na rozpoznávanie tohto vážneho ochorenia. V minulosti sa ukázalo, že aj iné zvieratá majú podobné schopnosti, mravce by však mohli poskytnúť obzvlášť atraktívnu alternatívu, pretože ich chov je ľahký a finančne nenáročný.

Nádorové bunky produkujú špecifické chemické zlúčeniny, ktoré im umožňujú odlíšiť ich od zdravých tkanív. Sú nazývané biomarkery rakoviny. Zvieratá môžu byť vycvičené, aby vyňuchali tieto chemikálie, a tak rozpoznali, kedy má pacient rakovinu. V štúdii zverejnenej v časopise The royal society publishing tím francúzskych výskumníkov z University of Sorbonne Paris North preukázal, že mravce majú potenciál pôsobiť ako detektory rakoviny v ranom štádiu. "Vedeli sme, že mravce sa dajú ľahko vycvičiť. Okrem toho majú vycibrený čuch. Spojili sme tieto dve schopnosti a testovali, či mravce dokážu rozpoznať pach rakoviny alebo nie," povedal pre Newsweek vedúci štúdie Baptiste Piqueret. 

Odhalenie ako hrom: Tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V tomto výskume mravce druhu Formica fusca, známe ako mravce otročiace, boli vycvičené na to, aby rozpoznali biomarkery extrémne agresívnej ľudskej rakoviny prsníka. Moč myší nesúcich markery rakoviny sa zhromaždila a predložila trénovaným mravcom spolu s močom myší bez rakoviny. Už po troch kolách tréningu sa mravce naučili spájať pach rakovinových biomarkerov. Trávili približne o 20 percent viac času v blízkosti moču myší s nádorom než moču myší bez nádoru. 

Štúdia sa konkrétne zamerala na schopnosť mravcov vyčuchať biomarkery rakoviny prsníka, ale ukázalo sa, že reagujú aj na biomarkery rakoviny vaječníkov a sú tiež schopné rozlišovať medzi rôznymi typmi rakoviny. "Nie je dôvod si myslieť, že mravce dokážu odhaliť iba nádory prsníka a nie iné typy," myslí si Piqueret. Sú však mätúce faktory, ktoré by mohli zmeniť zápach moču medzi jednotlivcami. "Strava, pohlavie a vek pacienta môžu ovplyvniť zápach moču. V tejto prvej štúdii s použitím mravcov a moču sme tieto parametre kontrolovali pomocou myší."

Odhalenie ako hrom: Tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V budúcnosti budú musieť výskumníci otestovať, či tieto ďalšie faktory ovplyvňujú schopnosť mravcov odhaliť nádory. "Je možné, že pre mravce je pach rakoviny dôležitejší ako vek, pohlavie a strava pacienta, takže v takom prípade by sme mohli priamo použiť rovnakú metódu bez kontroly týchto faktorov u ľudí," uviedol Piqueret. Ak tieto faktory výraznejšie ovplyvnia schopnosť mravcov odhaľovať rakovinu, budú ich musieť trénovať na rôzne vekové skupiny, pohlavia a diéty. 

Viac o téme: RakovinaMravceČuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu