Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nezvyčajný príznak rakoviny úst: Ak sa u vás objaví, okamžite vyhľadajte lekára

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Rakovina úst môže postihnúť kohokoľvek, najčastejšie však fajčiarov a tých, ktorí konzumujú alkoholické nápoje. V počiatočných štádiách nespôsobuje očividné komplikácie. Podľa odborníka by ste preto mali zbystriť, ak spozorujete niektorú z týchto zdravotných ťažkostí.

Rakovina úst sa vyskytuje, keď bunky rastú nekontrolovaným spôsobom vo vnútri ústnej dutiny alebo slinných žliaz. Choroba je úzko spojená s rizikovými návykmi, ako je pitie alkoholu a fajčenie, o ktorých sa predpokladá, že sú hnacou silou prevalencie choroby. Bohužiaľ, rakovina úst zvyčajne nespôsobuje žiadne viditeľné príznaky v počiatočných štádiách, ale je vhodné navštíviť lekára, ak spozorujete niektorú z nasledujúcich komplikácií. 

Podľa odborníkov môže trvať približne dva roky, kým sa choroba rozrastie. Väčšinou postihuje ľudí vo veku od 55 rokov. Hoci najčastejším prejavom ochorenia sú vredy v ústach, ktoré neustúpia ani po niekoľkých týždňoch, nie všetky prejavy sú také očividné. "Prvým príznakom tohto druhu rakoviny je často pocit, akoby vám niečo uviazlo v hrdle alebo máte pocit zhrubnutia hrdla. Môže to byť jemné, ale obvykle si všimnete zmenu v pocite, ako prehĺtate," povedal kozmetický zubár Sundeep Patel pre Express.co.uk

Nezvyčajný príznak rakoviny úst:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ťažkosti s prehĺtaním možno ľahko považovať za symptóm prechladnutia, ale pri rakovine úst sa pravdepodobne časom zintenzívni. Niekedy sa u ľudí objavuje aj chrapot. "Vokálne zmeny zahŕňajú chrapot v hlase, čo je znakom toho, že niečo nemusí byť v poriadku. Často môže byť ťažšie hovoriť nižším hlasom alebo môžete mať ťažkosti hovoriť nahlas," vysvetlil Patel. Keď sa objavia zmeny v hlase, zvyčajne to naznačuje, že nádor tlačí na laryngeálny nerv v hrudníku. Nádor spôsobí ochrnutie nervov v krku, ktoré sú zodpovedné za chrapľavý hlas.

Aj stav zubov môže veľa napovedať o rakovine úst. "Ak máte problémy so zubami, ako sú uvoľnené alebo vratké zuby, bez akýchkoľvek iných komplikácií, môže ísť o skorý príznak rakoviny ústnej dutiny. Ak u seba zaznamenáte zmeny na zuboch, na čeľusti alebo jazyku, mali by ste okamžite upozorniť svojho zubára." 

Zubár
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Existuje aj možnosť, že tieto symptómy môžu zostať nepovšimnuté v dôsledku necitlivosti. Necitlivosť kdekoľvek v tele je zvyčajne znepokojujúca, pretože naznačuje, že nervový systém je ohrozený. Pri rakovine ústnej dutiny má necitlivosť tendenciu postihovať jazyk a je bežnou komplikáciou v počiatočných štádiách ochorenia. Ak sa príznaky vyskytnú inde v tele, najvýraznejšie ich môžete pocítiť v ušiach, čo v niektorých prípadoch spôsobuje problémy so sluchom.

Viac o téme: NádorRakovina úst
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu