Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Konzumácia týchto POTRAVÍN je spojená s menším rizikom ochorenia obličiek: Nachádzajú sa vo vašom jedálničku?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Konzumácia aspoň dvoch porcií tučných rýb týždenne je spojená s nižším rizikom chronického ochorenia obličiek a pomalším poklesom funkcie tohto orgánu. Podľa novej štúdie, o ktorej informoval denník The Guardian, za to môžu omega-3 mastné kyseliny obsiahnuté napríklad v makrelách, sardinkách alebo sleďoch.

Chronickým ochorením obličiek trpí na celom svete približne 700 miliónov ľudí. Môže viesť k zlyhaniu tohto orgánu a smrti. Podľa vedcov je preto nutné identifikovať faktory, ktoré by mohli zabrániť vzniku a rozvoju tejto choroby. Štúdia teraz zistila súvislosť medzi vyšším obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú v tučných rybách a ďalších morských plodoch, a zníženým rizikom problémov s obličkami. 

"Medzi najbohatšie zdroje týchto mastných kyselín v strave patria tučné studenovodné ryby, napríklad lososy, sardinky, makrely a slede. V menšej miere mäkkýše, ako sú ustrice, slávky a kraby. Súčasné výživové odporúčania vo väčšine štátov radia konzumovať aspoň dve porcie rýb týždenne, najlepšie tučných, ktoré za deň dodajú približne 250 miligramov omega-3 mastných kyselín s dlhým reťazcom," povedal Matti Marklund z lekárskeho výskumného inštitútu George Institute for Global Health. TIP: V prípade, že neradi konzumujete pokrmy z rýb vhodnou alternatívou bude pre vás napríklad rybí olej.

Konzumácia týchto POTRAVÍN je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumy uskutočnené na zvieratách už skôr naznačili, že omega-3 mastné kyseliny môžu pomáhať pri funkcii obličiek. Čo sa týka ľudí, tak dôkazy sa väčšinou opierali len o dotazníky týkajúce sa stravy. Vedci zhromaždili výsledky devätnástich štúdií z dvanástich krajín, ktoré skúmali súvislosti medzi hladinou omega-3 mastných kyselín a rozvojom chronického ochorenia obličiek u dospelých. Do hlavnej analýzy bolo zahrnutých približne 25 000 osôb vo veku 49 až 77 rokov.

Po zohľadnení mnohých faktorov vrátane veku, pohlavia, rasy, indexu telesnej hmotnosti, fajčenia, príjmu alkoholu, fyzickej aktivity, srdcových ochorení a cukrovky bola vyššia hladina omega-3 mastných kyselín v morských plodoch spojená s o osem percent nižším rizikom vzniku chronického ochorenia obličiek. Pokiaľ boli účastníci rozdelení podľa množstva konzumovaných omega-3 mastných kyselín, mali osoby z tej pätiny, ktorá ich konzumovala najviac, o 13 percent nižšie riziko vzniku spomínaného ochorenia než tie z pätiny, ktorá prijímala najmenej omega-3 mastných kyselín. Vyššie hladiny boli tiež spojené s pomalším poklesom funkcie obličiek. 

Konzumácia týchto POTRAVÍN je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci upozornili, že ich zistenia sú pozorovacieho charakteru, a preto nepreukazujú, že zaradenie väčšieho množstva tučných rýb či morských plodov do jedálnička jednoznačne znižuje riziko chronického ochorenia obličiek. "Na určenie tohto typu kauzality potrebujeme randomizované kontrolované štúdie," uviedol Marklund. Výsledky však boli po ďalšej analýze podobné a zdalo sa, že sú konzistentné naprieč vekovými skupinami. Väčšie množstvo konzumácie tučných rýb bolo konzistentne spojené s nižším rizikom chronického ochorenia obličiek. 

Viac o téme: RybyObličkyOmega-3 mastné kyseliny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu