Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prognóza klimatológov, pri ktorej zaplačete: Lyžovanie do tohto roka zanikne, užite si ho, kým sa ešte dá!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein, file)

ŽENEVA - Vo veľkej časti Álp to rozhodne nevyzerá tak, že by práve prebiehal vrchol lyžiarskej sezóny. Slabé sneženie a nezvyčajne teplé zimné počasie v Európe spôsobuje, že mnohé obľúbené svahy pokrýva nie sneh, ale tráva. To spôsobuje bolehlav prevádzkovateľom lyžiarskych stredísk a sklamanie milovníkom zimných športov. Odborníci najnovšie prišli s priam hororovou prognózou.

Vo viacerých európskych lyžiarskych mekkách, ako je rakúsky Innsbruck, Crans-Montana vo Švajčiarsku či Lenggries v Nemecku tento týždeň pokrývali svahy viditeľné škvrny trávy, kameňa a blata. Nedostatok snehu oživuje obavy z teplotných výkyvov spojených so zmenou klímy. Obyvatelia mnohých častí Európy si momentálne užívajú počasie, ktoré im umožňuje nosiť krátke rukávy. To je v ostrom kontraste s mrazivým počasím, ktoré koncom minulého roka panovalo v niektorých častiach USA. 

Rekordné teploty v celej Európe

Švajčiarsky úrad meteorológie a klimatológie MeteoSuisse poukázal na jedny z najvyšších teplôt v tomto ročnom období. Meteorologická stanica v Delemonte už v prvý deň tohto roka dosiahla rekordnú priemernú dennú teplotu 18,1 stupňa Celzia, čo je o viac ako dva stupne viac ako predchádzajúce rekordné maximum za január, píše agentúra AP

Nedostatok snehu je obzvlášť citeľný v okolí švajčiarskeho strediska Adelboden, ktoré má v sobotu hostiť Svetový pohár v lyžovaní. Strediská ako toto radi organizujú takéto preteky, aby prilákali amatérskych lyžiarov. Očakávania sa však zatiaľ nestretávajú s realitou. Preteky v Adelbodene sa podľa všetkého pôjdu na sto percent umelom snehu. 

Už osem rokov zažívame najväčšie teplá

Minulý rok bol najhorúcejší v histórii vo Švajčiarsku či Francúzsku. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WHO) je posledných osem rokov na dobrej ceste stať sa najteplejšími zaznamenanými rokmi. Meteo France uviedla, že rok 2022 sa skončil ako jedným z najteplejších, kedy sa lámali teplotné rekordy a množili sa lesné požiare a suchá. 

Meteorologická služba Météo-France tvrdí, že v južných a severných Alpách na svahoch nad 2200 metrov napadli takmer bežné snehové zrážky. Sneh však chýba najmä v nižších polohách v severných Alpách a naprieč Pyrenejami. Zatiaľ jedny z najlepších snehových zrážok boli hlásené v talianskych Dolomitoch. Začiatkom lyžiarskej sezóny to pritom pre milovníkov snehu vyzeralo dobre; vo Francúzsku mrazivé počasie do polovice decembra vyvolalo nádej, že lyžiarske strediská v Alpách, Pyrenejach a inde by mohli zaznamenať veľa snehu. Nasledovalo však mimoriadne teplé počasie, čo prinútilo niektoré strediská v nižších nadmorských výškach zatvoriť, pretože sa snehová pokrývka roztopila. 

Do konca storočia lyžovanie zanikne

"Sezónu začala studená vlna v polovici decembra, ktorá poskytla trochu snehu takmer každému. Minulý týždeň však dosť pršalo a boli vysoké teploty, takže viaceré zjazdovky museli zatvoriť," povedal Laurent Reynaud zo spoločnosti Domaines Skiables de France, ktorá zastupuje francúzske lyžiarske strediská v televízii C-News. 

Profesor klimatických vied na univerzite v Bruseli Wim Thiery, vysvetlil, že rovnaký prúd, ktorý priniesol studený vzduch z Arktídy do USA, zároveň priniesol teplý vzduch zo subtropických oblastí do Európy. Varoval, že zmena klímy sa ešte zďaleka neskončila. Ľudia podľa neho musia prestať používať palivá, ktoré zachytávajú teplo v atmosfére. "Do konca storočia sa jednoducho skončí lyžovanie v Alpách, ako ho poznáme," povedal Thiery s tým, že nižšie položené horské oblasti už pociťujú tento vplyv. 

Viac o téme: Lyžiarske strediskoAlpyKlimatická zmenaLyžovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu