Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žena si všimla, že jej pes škaredo zazerá: Keď zistila prečo, okamžite sa začala báť o dcéru (4)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PLAINVILLE - Žena si všimla nezvyčajné správanie psov na záhrade, ktorí hádzali nervózny pohľad pod verandu domu. Myslela si, že našli vo svojom revíri veveričku alebo nejaké iné menšie zviera. Po bližšom preskúmaní však ostala v šoku, keď zistila, čo sa tam v skutočnosti nachádza.

Pod verandou sa rozhodol usalašiť veľký čierny medveď, ktorý sa tam uložil na zimný spánok. "Bola som šokovaná. Myslela som si, že to bude malý medveď, ale bol naozaj veľký," povedala Tyler Dashukewichová (28. Rodina následne kontaktovala ministerstvo energetiky a ochrany životného prostredia štátu Connecticut v nádeji, že im pomôžu. Tí im poradili medveďa poliať horúcou vodou alebo vydávať hlasné zvuky. 

Dashukewichová nakoniec neurobila ani jedno."Odporúčali medveďa poliať horúcou vodou alebo použiť klaksóny na odplašenie, ale nechceli sme ho otravovať, tak sme ho tam nechali," vysvetlila s tým, že medveďov sa nebojí, pretože ich stretáva pomerne často. Obavy má však o svoju štvorročnú dcéru. "Dobrá vec je, že je dosť chladno, takže sa vonku teraz nehráme. Ešte som nepočula o medveďovi, ktorý by zimoval pod niečou verandou."

Medveďom môže trvať niekoľko týždňov, kým sa dostanú do zimného spánku, počas ktorého majú menší apetít, sú pomalšie a letargické. Hlavným účelom hibernácie je redukovať množstvo energie v období, kedy je málo dostupnej potravy. Napriek tomu nestrácajú svalovú hmotu. Aj keď bola u hibernujúcich medveďov preukázaná veľmi vysoká hladina cholesterolu v krvi, neboli u nich zistené príznaky žiadneho cievneho ochorenia. Skúmanie medveďov počas zimného spánku už pomohlo ľuďom napríklad pri liečbe žlčníkových kameňov alebo ochorení obličiek.

Viac o téme: VerandaMedveďZimný spánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu