Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Unikátna FOTO z pôrodu cisárskym rezom: Chlapček sa narodil v... ozaj zriedkavý fenomén!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MURIAE - Úžasné zábery zachytávajú dieťa, ktoré sa na svet dostalo v neporušenom plodovom vaku. Chlapček menom Nicholas sa narodil v meste na juhovýchode Brazílie. K ojedinelému príchodu na svet došlo preto, že matke pred pôrodom nepraskla plodová voda. V Brazílii nejde o prvý takýto prípad.

Autorkou úchvatných záberov je fotografka Ludmila Gusmanová. Vidno na nich dieťa ešte v neporušenom amniotickom vaku. Presne tak prišiel 2. januára v meste Muriae po cisárskom reze na svet Nicholas. Tento jav, známy ako pôrod an en caul, sa vyskytuje u menej ako jedného z 80 000 pôrodov. Dochádza k nemu častejšie pri cisárskych rezoch a predčasných prirodzených pôrodoch. Stane sa tak vtedy, keď pred pôrodom nepraskne plodová voda. V zriedkavých prípadoch takéhoto druhu pôrodu musia lekári konať rýchlo, aby roztrhli vak a umožnili dieťaťu dýchať. V tomto prípade to dopadlo dobre a Nicolas sa narodil zdravý. Vážil 3,38 kg a meral 51 centimetrov. 

Gusmanová povedala miestnym médiám, že to bolo prvýkrát, čo počas svojej deväťročnej kariéry zažila takúto vzácnu udalosť. "Všetko sa to stalo veľmi náhle. Keď som videla, že dieťa je stále vo vaku, okamžite som začala fotiť," uviedla. 

Podobný prípad sa stal v Brazílii aj vlani v júli, keď sa narodili dvojičky Maria Cecilia a Maria Alice. Lekári museli fyzicky roztrhnúť amniotické vaky rukami po tom, čo Cristiane Mucciová porodila svoje dve dcéry cisárskym rezom. Keď sa zdravotníci jemne pokúšali otvoriť vaky, dvojčatá sa začali predierať von. Obe sa narodili v poriadku a zdravé.

Viac o téme: DvojičkyPôrodCisársky rezAmniotický vak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu