Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Polícia mala konečne odhaliť tvár Jacka Rozparovača: Takto mal vyzerať známy sériový vrah

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Polícia zrejme odhalila tvár neslávneho známeho londýnskeho vraha z 19. storočia Jacka Rozparovača. Domnievajú sa, že jeho podobizeň je vyrezaná do vychádzkovej palice, ktorá sa pred rokmi údajne stratila. Podľa jedného z tamojších vyšetrovateľov vraždy, ktoré spáchal Jack Rozparovač, prinútili políciu k vyvíjaniu nových vyšetrovacích techník.

Tvár Jacka Rozparovača, príšerného vraha najmenej piatich žien z 19. storočia, sa polícii zrejme konečne podarilo odhaliť. Jeho podobizeň je pravdepodobne vyrezaná v drevenej vychádzkovej palici, ktorá sa pred rokmi stratila. Palicu kedysi vlastnil londýnsky detektív, ktorý sa roky snažil vypátrať vraha z londýnskeho East Endu. 

V tejto lokalite boli medzi 31. augustom a 9. septembrom 1888 zavraždené Mary Ann Nicholsová, Annie Chapmanová, Elizabeth Strideová, Catherine Eddowesová a Mary Jane Kellyová. Páchateľ ženám, ktoré sa živili ako prostitútky, podrezal hrdlo a trom z nich odobral vnútorné orgány. V listoch, ktoré zaslal vyšetrovateľom, o sebe referuje ako o Jackovi Rozparovačovi. Väčšinu z nich však pravdepodobne neodoslal obávaný vrah. Detektívi sa domnievali, že vrah sa dobre vyznal v ľudskej anatómii, ale nikdy s istotou nezistili, koľko obetí celkovo zabil. Polícia vyšetrujúca jedenásť vrážd vo Whitechapel a Spitalfields v rokoch 1888 až 1891 ich nedokázala spojiť s piatimi vraždami z roku 1888. 

Polícia mala konečne odhaliť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vychádzkovú palicu darovali detektívovi Scotland Yardu Frederickovi Abberlineovi kolegovia dôstojníci, keď ho v roku 1889 odvolali z prípadu. V roku 1892 odišiel do dôchodku a v roku 1929 zomrel. Tvár vyrezaná do rukoväte je jediným hláseným tvárovým kompozitom Rozparovača. Palica bola roky uložená na policajnej akadémii v Bramshille v grófstve Hampshire. Policajti sa obávali, že sa stratila pri zatvorení inštitúcie v roku 2015. Keď však zamestnanci ústredia College of Policing v Rytone prezerali pozostatky z inštitúcie, palicu opäť objavili. 

 

A hooded figure chiselled into the wooden walking stick could be the only true likeness of London’s most notorious serial killer

Posted by London Evening Standard on Thursday, December 29, 2022

"Nájsť túto palicu bol pre nás vzrušujúci moment. Jack Rozparovač je jedným z najväčších a najneslávnejších vrahov v našej histórii. Jeho zločiny zohrali významnú úlohu pri vydláždení cesty pre modernú políciu a forenznú expertízu, pretože prinútili políciu, aby začala experimentovať a vyvíjať nové techniky, keď sa tieto vraždy pokúšala vyriešiť, ako je ochrana miesta činu, profilovanie a fotografovanie," uviedol tvorca obsahu na College of Policing Antony Cash. 

Viac o téme: VrahVraždaJack Rozparovač
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu