Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vzrastá počet prípadov TBC odolnej voči liekom

Britská štúdia, ktorú dnes publikovali vo vedeckom časopise British Medical Journal, hovorí o zaujímavej forme tuberkulózy, ktorá sa momentálne šíri po britských ostrovoch a je odolná voči liekom.

Do krajiny sa pravdepodobne dostala kvôli prisťahovalcom a turistom. "Spozorovaný nárast iba upozorňuje na potrebu zvýšeného monitorovania, včasného diagnostikovania, rýchleho testovania vplyvu liekov a zlepšovania liečby," uviedla výskumníčka Michelle Kruijshaar z britskej Health Protection Agency (Agentúry na ochranu zdravia).

Výskum podnietila aj správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO - World Health Organization), podľa ktorej pribudlo vo svete v druhej polovici roka 2006 okolo 9,2 milióna prípadov, z toho 1,7 milióna s fatálnymi následkami. Najzraniteľnejšími oblasťami sú bývalé sovietske republiky, subsaharská Afrika a Indický subkontinent.

Tuberkulóza je infekčné, bakteriálne ochorenie, ktoré útočí na pľúca. Potreba zabraňovať rozširovaniu jej formy, ktorá je odolná voči liekom, je na mieste, keďže by prípadná epidémia mohla mať katastrofálne následky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu