Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Spolucestujúci muža s tuberkulózou žiadajú miliónové odškodné

Speaker trpí menej závažnou tuberkulózou, ktorá je liečiteľná antibiotikami
Speaker trpí menej závažnou tuberkulózou, ktorá je liečiteľná antibiotikami (Zdroj: SITA)

MONTREAL - Siedmi Kanaďania a dvaja Česi, z ktorých ôsmi cestovali v jednom lietadle spolu s Američanom nakazeným TBC, si od muža súdnou cestou vymáhajú odškodné vo výške viac ako 26, 5 milióna českých korún. 31-ročný Andrew Speaker cestoval po Európe v rozpore s odporučením lekárov.

Skupina cestujúcich na linke Českých aerolínií (ČSA) z Prahy do Montrealu svoj nárok na odškodné vysvetľuje tým, že ich chorý Američan vystavil nebezpečenstvu nákazy. Osem zo žalujúcich so Speakerom cestovalo, deviaty je bratom jedného z pasažierov.

Podľa právneho zástupcu cestujúcich Anlaca Nguyena, ktorý vo štvrtok podal na montrealskom súde proti Speakerovi žalobu, nikto z jeho klientov tuberkulózu nemá, čo však neznamená, že ju mať nebudú. "A nebudú to vedieť teraz ani o rok, a možno ani za niekoľko rokov, takže títo ľudia prežívajú skutočné útrapy. Teraz ich trápi neistota," dodal kanadský advokát.

Nakazený Američan na svojej svadobnej ceste do Európy letel cez niekoľko európskych štátov a 24. mája použil i dva letecké spoje ČSA z Ríma do Montrealu cez Prahu. Speaker bol v Európe, keď sa z výsledkov testov dozvedel, že má vysoko nebezpečný typ TBC. Napriek upozorneniu zdravotníckych miest, aby nenastúpil do ďalšieho lietadla, odletel. Mal obavy, že ak sa mu nepodarí dostať do USA, mohol by zomrieť. Po hospitalizácii v denverskej nemocnici sa stal prvou osobou od roku 1963, na ktorú "uložili federálnu karanténu".

Speakerovi pôvodne zistili veľmi nebezpečnú formu TBC, ale séria testov zo začiatku júla ukázala, že trpí menej vážnym typom tuberkulózy, ktorá je liečiteľná antibiotikami. Doterajšie testy ukazujú, že riziko prenosu nákazy je nízke, uviedli lekári.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu