Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výskum odhalil ideálnu dobu na cvičenie: Ak sa do toho pustíte v tomto čase, spálite oveľa viac tukov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Niektorí ľudia v snahe schudnúť rýchlejšie nekonzumujú pred cvičením žiadne jedlo. Znie logicky, že keďže je žalúdok prázdny, telo získa energiu z tuku. Výskum najnovšie potvrdil, že táto stratégia nie je na zahodenie. Podľa odborníkov vďaka cvičeniu nalačno spálite percentuálne oveľa viac tuku. Odhalili tiež, kedy je najlepšie zašportovať si.

Telo si pýta energiu neustále. Jedným zo spôsobov, ako ju doplniť, je konzumácia potravín. Ako je to však v prípade, že idete cvičiť? Mnohí v snahe zhodiť nadbytočné kilá rýchlejšie nekonzumujú žiadne jedlo dve hodiny pred fyzickou aktivitou. Ako sa ukázalo, nejde o žiadny mýtus – v skutočnosti vám táto stratégia môže pri chudnutí významne pomôcť, píše The Mirror. 

Nový výskum odhalil, že cvičenie na lačný žalúdok pomáha ľuďom spáliť o 70 percent viac tuku ako v prípade tých, ktorí jedia dve hodiny pred cvičením. Zatiaľ čo štúdie naznačujú, že cvičenia nalačno prináša veľké výhody, obzvlášť keď cvičíte ráno po nočnom pôste, väčšina ľudí môže alebo chce cvičiť až medzi 16:00 a 20:00 hodinou.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Vedci z Nottingham Trent University (NTU) preto navrhli štúdiu tak, aby účastníci bicyklovali na rotopede o 18:30 počas 30 minút. „Chceli sme preskúmať vplyv cvičenia nalačno v podvečerných hodinách, pretože sme zistili, že ľudia sa počas týždňa najradšej venujú cvičeniu práve v tomto čase,“ povedal Tommy Slater, výskumník v oblasti športu v NTU.

Účastníci bicyklovali o 18:30 dvakrát v jednotlivých dňoch – raz po sedemhodinovom pôste a raz po dvoch hodinách od posledného jedla. Množstvo jedla, ktoré účastníci zjedli na večeru, výskumníci merali po cvičení.

Výsledky ukázali, že podobne ako cvičenie po celonočnom hladovaní, podvečerné cvičenie nalačno zvýšilo množstvo spáleného tuku o približne 70 percent. No zatiaľ čo večerný príjem tých, ktorí cvičili podvečer nalačno, bol asi o 100 kalórií vyšší, príjem kalórií za celý deň u ľudí cvičiacich ráno bol v priemere o 440 kalórií nižší.

Výskum odhalil ideálnu dobu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci však tiež zistili, že napriek týmto výhodám účastníci prešli počas 15-minútovej časovky o niečo menšiu vzdialenosť a cvičenie sa im páčilo menej. „Pôst pred večerným cvičením môže prospieť niektorým prvkom zdravia v dôsledku zvýšenia množstva tuku spáleného počas cvičenia alebo zníženia počtu kalórií, ktoré ľudia zjedia počas dňa,“ uviedli odborníci.

Avšak napriek týmto výhodám sa zdá, že pôst počas dňa znižuje výkon, motiváciu a pôžitok, čo môže niektorých odradiť od pravidelného cvičenia, upozornili experti. David Clayton z NTU ale uzavrel, že kombinácia cvičenia a pôstu môže byť skutočne účinným spôsobom, ako zvýšiť výhody cvičenia

Viac o téme: CvičenieŠportSpaľovanie tukovSpalovanie tukov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu