Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Odborníci zverejnili zoznam potravín, ktoré vás ochránia pred vážnym ochorením: Jedzte najmä TOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHICAGO - Ovocie a zelenina poskytujú celé množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších základných živín, ktoré sú životne dôležité pre udržanie zdravia, reguláciu hmotnosti a zníženie rizika chronických ochorení, vrátane tých kardiovaskulárnych a rakoviny.

Hoci je konzumácia ovocia a zeleniny nevyhnutná na udržanie zdravej hmotnosti a prevenciu chorôb, prospieva aj zdraviu mozgu. Vyššia konzumácia ovocia a zeleniny s obsahom antioxidačných flavonolov je podľa nedávnej štúdie zverejnenej v časopise Neurology spojená s pomalšou mierou poklesu pamäti a nižším rizikom demencie, píše Best Life

V štúdii výskumníci sledovali 961 účastníkov s priemerným vekom 81 rokov, ktorí nemali demenciu počas siedmich rokov. Účastníci vyplnili ročný dotazník o frekvencii potravín, v ktorom odpovedali na to, ako často konzumujú určité potraviny. Každý rok dostali aj kognitívne a pamäťové testy a vedci sa ich tiež pýtali na rôzne aspekty životného štýlu. Dospeli k záveru, že tí s najvyšším príjmom antioxidačných flavonoidov, zaznamenali za desaťročie pomalší kognitívny pokles, ako účastníci s najnižším príjmom.

Pozitívne výsledky

"Je vzrušujúce, že naša štúdia ukazuje, že výber konkrétnej stravy môže viesť k pomalšiemu úpadku kognitívnych funkcií," povedal Thomas Holland, spoluautor štúdie a lekársky poradca na oddelení internej medicíny na Rush University v Chicagu. "Niečo také jednoduché, ako jesť viac ovocia a zeleniny a piť viac čaju, je pre ľudí jednoduchý spôsob, ako sa aktívne podieľať na udržiavaní zdravia svojho mozgu." Podľa vedcov bola nižšia miera kognitívneho poklesu spojená s flavonoidmi spôsobená ich vysokými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. „Zdravá strava, ktorá obsahuje rôzne druhy ovocia a zeleniny, je rozhodujúca pre trvalé zdravie, najmä zdravie mozgu,“ povedal Holland. 

Odborníci zverejnili zoznam potravín,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Všeobecne je známe, že vitamíny a minerály nachádzajúce sa v týchto potravinách sú dôležité. Teraz však chápeme, že je to celé zloženie potravy, vrátane bioaktívnych látok, ako sú flavonoidy, čo robí tieto potraviny prospešnými." Jesť viac ovocia a zeleniny s vysokým obsahom flavonoidov (jablká, brokolica, kel, pomaranče, hrušky, špenát a paradajky) môže pomôcť odvrátiť kognitívny pokles a znížiť riziko demencie. Naše poznatky o kognitívnom úpadku a chorobnom procese Alzheimerovej demencie sa rozširujú a uvedomujeme si, že by sme sa mali čo najlepšie pripraviť pomocou viacerých nástrojov," vyhlásil Holland.

Antioxidantami proti zápalom

Antioxidanty nachádzajúce sa v ovocí a zelenine (polyfenoly, flavonoidy a ďalšie bioaktívne zlúčeniny) pôsobia ako rytieri v boji proti zápalom v tele. Chronický zápal je spojený s nespočetným množstvom ochorení chronických stavov a je ústredným mechanizmom spôsobujúcim Alzheimerovu chorobu. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam tiež znižujú hromadenie škodlivín v mozgu, ktoré sa podieľajú na vyššom riziku demencie.

Odborníci zverejnili zoznam potravín,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"V priemere čím tmavšie je ovocie alebo zelenina, tým vyšší je obsah flavonoidov," vysvetľuje vedúca klinická dietologička v medicínskom centre UCLA Dana Ellis Hunnesová. "Vynikajúce zdroje flavonoidov zahŕňajú bobuľové ovocie a tmavú listovú zeleninu. Tiež sa predpokladá, že čaj, káva a víno (v malom množstve), majú vyšší obsah flavonoidov a sú lepšie na pamäť a celkovo zdravie."

Viac o téme: MozogAlzheimerOvocie a zelenina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu