Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bombastický objav archeológov v svetoznámom chráme: Pozrite sa, čo ukrýval poklad Aztékov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Los 13 Pitayos)

MEXICO CITY - Archeológovia odkryli obete určené pre aztéckeho cisára Ahuitzotla vládnuceho v rokoch 1486 až 1502. Okrem ľudských pozostatkov našli aj obetovaného jaguára oblečeného ako bojovník, ktorý zvieral orla. Odborníci zároveň naznačujú, že sa pod hrobmi môžu nachádzať aj cisárove pozostatky.

Pod chrámovými schodmi v Mexico City, ktoré položili kňazi pred viac ako 520 rokmi, sa našlo už veľa skrytých pokladov. Najnovšie sa archeológovia podelili s týmito objavmi. Podľa ich slov ide o obete určené cisárovi Ahuitzotlovi, ktorý vládol v rokoch 1486 až 1502. Uprostred jednej z hrobiek objavili záhadnú vypuklinu, čo naznačuje, že sa pod ňou nachádza niečo pevné. Domnievajú sa, že by mohlo ísť o cisárove spopolnené pozostatky. "Očakávame veľký objav," povedal hlavný archeológ Leonardo Lopez Lujan. 

 

⚠️New Reuters article on the more recent spectacular finds at the Templo Mayor of Tenochtitlan excavated by the Templo...

Posted by Diana Moreiras Reynaga, PhD on Thursday, November 24, 2022

Pozostatky našli na mieste dnes známom ako Templo Mayor, hlavnom chráme domorodých Aztékov v ich hlavnom meste Tenochtitlan. Presný dátum, kedy Aztékovia založili Tenochtitlan, nie je jasný, ale predpokladá sa, že to bolo okolo roku 1325 nášho letopočtu a približne v rovnakom čase bol postavený aj chrám Templo Mayor. Kronikári podrobne opísali pohrebné obrady troch aztéckych kráľov - bratov, ktorí vládli v rokoch 1469 až 1502. Podľa týchto správ boli spopolnené pozostatky panovníkov uložené s luxusnými darmi a srdcami obetovaných otrokov na kruhovej plošine alebo v jej blízkosti. Sutiny, ktoré zostali po zničení chrámu, zakrývajú veľkú časť jeho pozostatkov, ale od začiatku vykopávok v prvej polovici 20. storočia objavili archeológovia viac ako dvesto hrobiek s pozostatkami. 

Bombastický objav archeológov v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Lujanov výskumný tím začal s výkopom kruhovej rituálnej plošiny tesne pri schodoch Templo Mayor pred viac ako dvoma rokmi. Svoju prácu však museli kvôli pandémii koronavírusu pozastaviť. Odborníci predpokladajú, že aztécki kňazi starostlivo navrstvili obete do hrobiek v strede vyvýšenej plošiny na ceremónii, ktorej sa pravdepodobne zúčastnili tisíce nadšených divákov. Ešte pred pandémiou sa archeológom podarilo nájsť obetovaného jaguára oblečeného ako bojovník, s oštepom, medenými zvonmi uviazanými okolo členkov a vyrezávaným dreveným diskom na chrbte. V hrobke bolo aj 180 kompletných korálových vetiev a 165 morských hviezdic. Tieto vodné dary pokrývajúce jaguára môžu predstavovať vodné podsvetie, keďže Aztékovia verili, že tam slnko každú noc zapadá. V hrobke boli tiež pozostatky lyžičiara ružového - ružového vtáka z čeľade plameniakov, ktorý pravdepodobne predstavuje duchov pri ich zostupe do podsvetia. 

V ďalšej hrobke našli archeológovia 21 vyrezávaných nožov zdobených tak, aby pripomínali bojovníkov, vrátane rovnakého disku boha vojny, aký našli pri jaguárovi. Tento bol však vyrobený z perlete. Napokon našli aj približne deväťročného obetovaného chlapca s dreveným diskom boha vojny, náhrdelníkom z nefritových korálikov a krídlami vyrobenými z jastrabích kostí pripevnenými k ramenám. Pri rituáli zrejme prišili chlapec i jaguár o srdce. 

Od obnovenia prác na vykopávkach Templo Mayor archeológovia oznámili ďalšie objavy. Našli tiež dve ďalšie hrobky, pričom obe otvoria v najbližších týždňoch. Objavili aj lebky tucta obetovaných detí vo veku od jedného do šiestich rokov, ktoré sa datujú o desaťročia skôr, ale sú tiež spojené s Huitzilopochtlim. Pokiaľ ide o odkrytie urny obsahujúcej spopolnené pozostatky Ahuitzotla, je potrebný ešte aspoň rok kopania.

Viac o téme: PokladArcheológoviaMexikoAztékoviaArcheologický objavTemplo Mayor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu