Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Znepokojujúce odhalenie: Na týchto potravinách môže zostať KORONAVÍRUS aj niekoľko dní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britskí experti potvrdili, že vírus SARS-CoV-2 sa môže nachádzať na niektorých potravinách pripravených na konzumáciu aj niekoľko dní. Úmyselne ho naniesli na obaly a potravinárske výrobky vrátane ovocia, pečiva a nápojov vo fľašiach. Riziko pre spotrebiteľov však údajne zostáva veľmi nízke.

Vedci si vybrali potraviny, ktoré si ľudia zvyknú konzumovať bez varenia či umývania, ako sú napríklad jablká, paprika, syr, šunka, olivy, chlieb a croissanty. Testované obaly zahŕňali aj nápojové fľaše, kartóny a plechovky. Množstvo vírusu, ktoré na ne aplikovali, bolo navrhnuté tak, aby simulovalo, koľko by sa ho mohlo dostať na jedlo, ak by niekto infikovaný zakašľal alebo kýchol. Vdychovanie infikovaných kvapôčok namiesto dotýkania sa infikovaných povrchov je stále hlavným spôsobom, ako sa ľudia nakazia koronavírusom. 

Výskumníci zistili, že riziko pre spotrebiteľov je veľmi nízke. Testy vykonali pre Agentúru pre potravinové štandardy (FSA). V tejto súvislosti je potrebné poznamenať, že na potraviny a obaly považované za súčasť tejto štúdie bol vírus SARS-Cov-2 umelo aplikovaný, preto nie sú odrazom úrovní kontaminácie zistených na týchto potravinách v maloobchode. 

Znepokojujúce odhalenie: Na týchto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci z Univerzity v Southamptone skúmali rozsah teplôt a úrovní vlhkosti, aby napodobnil typické skladovacie podmienky a merali rýchlosť inaktivácie vírusu. U väčšiny testovaných potravinárskych výrobkov došlo počas prvých 24 hodín k významnému poklesu hladín vírusu. V niektorých prípadoch však stopy prežili aj týždeň. "Pre vysoko infekčné činidlo, ako je SARS-CoV-2, ktoré sa môže preniesť dotykom kontaminovaných povrchov a potom tváre, sú tieto zistenia veľmi pozoruhodné." Podľa odborníkov však nie je potrebné, aby nakupujúci pri manipulácii s potravinami prijímali ďalšie opatrenia okrem umývania rúk pred ich prípravou a konzumáciou a oplachovania čerstvých produktov, aby odstránili akúkoľvek kontamináciu na povrchu.

"V počiatočných štádiách pandémie sme nevedeli veľa o tom, ako vírus prežije na rôznych povrchoch potravín a obaloch, takže hodnotenie rizika bolo založené na predpoklade najhoršieho prípadu," povedal vedúci tímu pre hodnotenie mikrobiologického rizika Anthony Wilson. Tento výskum vedcom poskytuje ďalší pohľad na stabilitu koronavírusu na povrchoch rôznych potravín a potvrdzuje, že predpoklady, ktoré urobili v počiatočných štádiách pandémie, boli primerané a že pravdepodobnosť, že sa koronavírusom môžete nakaziť jedlom, je veľmi nízka. 

Znepokojujúce odhalenie: Na týchto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Čerstvé ovocie a zelenina

Zdá sa, že vírus sa drží dlhšie na produktoch s nerovným povrchom ako brokolica či maliny, na rozdiel od produktov s hladkou šupkou, ako sú jablká. Tie obsahujú vo svojej šupke prírodné chemikálie, ktoré dokážu začať rozkladať koronavírus v priebehu niekoľkých minút alebo hodín. 

Pečivo

Pri pečive sa po niekoľkých hodinách zdalo, že sa na ňom udržalo málo vírusu, možno preto, že je počas pečenia jemne potreté vajíčkom. Vajcia obsahujú kyselinu arachidónovú, ktorá môže mať antivírusový účinok. 

Pečivo.
Zobraziť galériu (4)
Pečivo.  (Zdroj: Getty Images)

Lahôdkové potraviny

Syr a studené mäso s vysokým obsahom bielkovín a tuku umožňujú vírusu prežiť niekoľko dní, v niektorých prípadoch aj týždeň.

Nápoje a nádoby 

Vírus SARS-CoV-2 dokáže na plastových povrchoch prežiť až týždeň. V prípade kartónov to môže byť niekoľko dní, v prípade hliníkových plechoviek ide pravdepodobne len o hodiny, tvrdia vedci.

Viac o téme: PotravinyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu