Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Alarmujúce zistenie vedcov: Toto hrozí deťom, ktoré pozerajú dve hodiny denne TV, v dospelosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUNEDIN - Štúdia varuje, že deti, ktoré trávia pred televíziou len dve hodiny denne, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú v dospelosti závislé na hazardných hrách, cigaretách, kanabise a alkohole. K tomuto záveru dospeli novozélandskí vedci. Napriek tomu upozorňujú, že zatiaľ nemožno dokázať úplnú koreláciu medzi sledovaním televízie a závislosťami.

U detí, ktoré sledujú televíziu viac ako dve hodiny denne, existuje väčšia pravdepodobnosť, že v dospelosti budú závislé na viacerých neduhoch vrátane cigariet či alkoholu. Vedci z Nového Zélandu skúmali údaje od tisíc ľudí od detstva po 45 rokov. Každé dva až šesť rokov uskutočňovali prieskumy o ich používaní televízie, o tom, či hazardovali a či brali drogy. 

Alarmujúce zistenie vedcov: Toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Sledovanie televízie môže byť skorým prejavom návykovej poruchy

Výsledky ukázali, že tí, ktorí vo veku päť až 15 rokov sledovali viac ako dve hodiny denne televíziu, mali o 29 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať v dospelosti problém s hazardom než tí, ktorí trávili menej času pred obrazovkou. Mali tiež o 20 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú závislí od tabakových výrobkov a bola u nich vyššia pravdepodobnosť užívania alkoholu alebo kanabisu. "Tento výskum naznačuje, že pre niektorých ľudí môže byť sledovanie televízie skorým prejavom návykovej poruchy alebo môže viesť k neskoršej závislosti," povedala odborníčka na preventívnu medicínu z University of Otago Helena McAnallyová. 

Vedci však upozornili, že na základe tohto výskumu nemôžu dokázať úplnú koreláciu medzi sledovaním televízie a rizikom problémového správania v neskoršom živote. Nemôžu s určitosťou vylúčiť iné faktory, akými sú genetika, vplyv rodičov či absencia sociálnej opory. V štúdii, ktorá sa považuje za prvú dlhodobú štúdiu o používaní televízie a závislosti, experti skúmali tisíc detí po narodení v rokoch 1972 až 1973. Púšťali im televíziu každé dva roky, až dokým nedosiahli vek 15 rokov. Neskôr už dotazníky o sledovaní televízie vypĺňali ich rodičia. 

Alarmujúce zistenie vedcov: Toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskum zistil, že celkovo 62 percent detí pozeralo televíziu viac ako odporúčané dve hodiny denne, pričom chlapci sa tejto aktivite venovali viac ako dievčatá. V dospelosti bolo 372 z 1000 účastníkov (37 percent) závislých od alkoholu, 36 percent (369 z 1003 účastníkov) užívalo tabak a 18 percent (190 z 1003) bolo závislých od marihuany. Medzi účastníkmi boli aj jedinci závislí od hazardných hier. Sledovanie televízie je normálne spojené s bezproblémovými motiváciami, ako je pôžitok a relax.  Rovnaké motivácie sú však spojené aj so závislosťou od iných aktivít, ako sú hazardné hry alebo alkohol.

Viac o téme: AlkoholTelevízorDetiZávislosťDrogyHazard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu