Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odborníci na národné parky prosia ľudí: Prestaňte olizovať tohto živočícha! Môže vám to vážne uškodiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americkí odborníci vyzvali ľudí, aby prestali olizovať ropuchy, pretože môžu vyvolať psychedelickú reakciu. Užívanie látky, ktorú tieto obojživelníky vylučujú, je nielen nezákonné, ale zo zdravotného hľadiska aj veľmi nebezpečné. Napriek tomu mnoho celebrít vrátane boxera Mikea Tysona nedá na ropuší jed dopustiť.

Predstavitelia Správy národných parkov v USA vyzývajú ľudí, aby prestali olizovať ropuchy vo voľnej prírode. Robia to, lebo chcú zažiť halucinácie spôsobené psychedelickou látkou 5-MeO-DMT, ktorú tieto živočíchy vylučujú zo žľazy. 

Olizovanie ropúch však so sebou prináša množstvo vážnych zdravotných rizík, upozornili odborníci v príspevku na Facebooku. "Tieto ropuchy majú výrazné príušné žľazy, ktoré vylučujú silný toxín. Pri manipulácii so žabou alebo pri vnesení jedu do úst vám môže spôsobiť nevoľnosť. Ako hovoríme o väčšine vecí, s ktorými sa stretnete v národnom parku, či už je to slimák banánový, neznáma huba alebo veľká ropucha so žiariacimi očami v hlbokej noci, prosím, neolizujte ich." 

 

Well that’s toad-ally terrifying….🐸 Hey there! Here is the “ribbiting” late night content no one asked for. Yet here we...

Posted by National Park Service on Monday, October 31, 2022

Užívanie látky 5-MEO-DMT je nezákonné, ale hlavne nebezpečné. Olizovanie alebo jej prehĺtanie môže viesť k znecitliveniu úst a hrdla, ako aj k závažným a život ohrozujúcim účinkom na srdce v dôsledku zlúčenín podobných digoxínu a katecholamínov opísaných vyššie. Tieto účinky zahŕňajú nepravidelný rytmus srdca, srdcový blok, znížený krvný tlak a zástavu srdca. 

Odborníci na národné parky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Napriek tomu všetkému sa množstvo celebrít, ale i bežní ľudia nemôžu nabažiť ropušieho jedu. "Uvedomila som si, že som našla zmysel života," povedala pre The Post Victoria Barberaová, ktorá vytvorila psychedelickú Bufo terapiu založenú na ropušom jede. Ropucha coloradská, ktorá sa zvyčajne vyskytuje v častiach Kalifornie, Arizony a Nového Mexika, je jednou z najväčších v Severnej Amerike.

Viac o téme: ŽabaJedRopucha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu