Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zubár varuje pred rakovinou úst: Tieto štyri príznaky v žiadnom prípade neignorujte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Zubár vyzval ľudí, aby si dávali pozor na príznaky rakoviny úst, pretože miera prežitia je nízka, ak sa choroba zachytí neskoro. Veľký pozor si treba dávať na tieto štyri symptómy, ktoré môžu mnohí prehliadnuť. Odborník zároveň prezradil, čo robiť v rámci samovyšetrenia v pohodlí domova.

Zubár Vikas Prinja, ktorý pracuje na londýnskej klinike v Apple Dental Studios, upozornil na štyri príznaky rakoviny úst, na ktoré si treba dávať pozor. Vo videu zverejnenom na TikToku prezradil, ktoré medzi ne patria:

  • vredy, ktoré sa nehoja
  • necitlivosť a mravčenie pier, brady alebo jazyka
  • biele alebo červené škvrny na vnútornej strane úst
  • nevysvetliteľne krehké zuby

 

Pokiaľ ide o riziko rakoviny úst, podľa odborníkov existujú niektoré kľúčové veci, ktorých si pacienti musia byť vedomí. Vo všeobecnosti sa užívanie alkoholu a tabaku považuje za najvyššie riziko vzniku tohto druhu rakoviny. 

"Existujú aj dôkazy o tom, ktoré naznačujú, že infekcia HPV (ľudský papilomavírus) môže byť prekurzorom rakoviny ústnej dutiny. Ďalším prisudzujúcim faktorom je zlé zdravie ústnej dutiny; ak sú zuby zlomené alebo špicaté, potom môžu spôsobiť vredy v ústach, ktoré môžu, ak sú neliečené, ďalej viesť k rakovine," priblížil zubný lekár Neil Sikka. Pozor si treba dávať aj na slnko. Nadmerné vystavovanie sa slnku môže zvýšiť riziko rakoviny pier, takže pacienti by mali byť počas leta ostražití. 

Pláž
Zobraziť galériu (2)
Pláž  (Zdroj: Getty Images)

Ako sa chrániť?

Okrem pravidelných prehliadok u zubára existuje niekoľko spôsobov, ako si možno skontrolovať ústnu dutinu doma. Zdvihnite jazyk a hľadajte nejaké nezvyčajné farebné zmeny v ústach. "Použite ukazovák a zatlačte na dno úst a pod jazyk, aby ste nahmatali akýkoľvek opuch, hrčky alebo vredy," radí Sikka. Potom skontrolujte líca - hľadajte akékoľvek červené alebo biele škvrny na ich vnútornej strane. Môžete opäť použiť ukazovák na kontrolu vredov, hrčiek alebo citlivosti. Pomocou palca a ukazováka pomaly pohybujte po vnútornej a vonkajšej strane ďasien, aby ste cítili čokoľvek neobvyklé. 

Ďalšia domáca kontrola zahŕňa potiahnutie hornej pery nahor a spodnej pery dole, aby ste sa pozreli do úst, či nemáte vredy alebo zmeny farby. Napokon je rovnako dôležité skontrolovať si aj tvár a čeľusť, či nemáte opuch, ktorý ste si predtým nevšimli. Ak máte akékoľvek obavy, obráťte sa na svojho zubára alebo praktického lekára.

Viac o téme: ZubyRakovinaZubárústa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu