Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Profesor radí: Každý deň skonzumujte túto potravinu! Pomáha udržať vaše srdce zdravé

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

READING - Hovorí sa, že "jablko denne odradí lekára". Potvrdzujú to už aj britskí vedci. Jablko, ale aj bobuľové ovocie, tmavá čokoláda či červené víno obsahujú zlúčeniny - flavonoidy, ktoré chránia srdce, pomáhajú znižovať krvný tlak, znižujú tiež cholesterol a cukor v krvi. A nielen to.

Flavonoidy sú skupiny molekúl, ktoré sa nachádzajú vo viacerých rastlinných potravinách a nápojoch. Priaznivo pôsobia na kardiovaskulárny systém, regenerujú a spevňujú cievy, pomáhajú znižovať krvný tlak, cholesterol a cukor v krvi, zabraňujú tvorbe krvných zrazenín a bojujú proti poškodeniu buniek. Nachádzajú sa najmä v jablku, ale nájdete ich aj v čučoriedkach, čerešniach, černiciach, tmavej čokoláde, zelenom a čiernom čaji, červenom víne či arašidoch. 

Profesor radí: Každý deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Profesor v oblasti výživy a potravinárstva Gunter Kuhnle z Univerzity v Readingu povedal: "Vplyv konzumácie množstva flavonoidov je vo všeobecnosti porovnateľný s prechodom na stredomorskú stravu alebo miernym znížením príjmu soli." 

Kuhnle tvrdí, že v súčasnosti sú diétne odporúčania zamerané na prevenciu nedostatku základných vitamínov, minerálov, bielkovín, tukov a cukrov. Avšak v tomto prípade sa často  zabúda na vlákninu. Práve tá sa spája s nižším rizikom srdcových chorôb, mŕtvice a cukrovky 2. typu. "Bolo by skvelé, keby došlo k určitému posunu vo vývoji stravovacích odporúčaní a zahrnutí bioaktívnych zlúčenín, ako sú flavonoidy, ale pravdepodobne to bude dlhší proces," dodáva. 

Viac o téme: SrdceJablkoVlákninaFlavonoidy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu