Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ženy, pozor! Tieto obľúbené pokrmy zhoršujú menštruačné bolesti, radšej sa im vyhnite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW JERSEY - Menštruáciu môžu sprevádzať nadúvanie, kŕče, nevoľnosť či únava. Mnohé ženy sa spoliehajú na lieky proti bolesti, nová štúdia ale priniesla vzrušujúce zistenia o tom, ako môžu rôzne jedlá ovplyvniť menštruačné bolesti. Týmto šiestim potravinám sa počas svojich dní radšej vyhýbajte.

Mnohé ženy počas cyklu trápia bolesti či iné nepríjemné stavy. Tento stav sa odborne nazýva dysmenorea. Do veľkej miery ho dokáže ovplyvniť strava, ktorú v tomto období konzumujú. Nová štúdia zverejnená v októbri spoločnosťou The North American Menopause Society ukázala, ktoré potraviny je lepšie počas svojich dní vynechať. 

Káva

Pre niekoho môže byť ťažké predstaviť si deň bez šálky tohto čarovného nápoja. Kofeín však blokuje hormón, ktorý dokáže zúžiť krvné cievy prítomné v maternici, čím sa spomaľuje prietok krvi. Káva môže tiež spôsobiť zápaly a nadúvanie, čo prispieva k bolestiam brucha. Pitie kávy teda v konečnom dôsledku nezriedka zhoršuje kŕče. 

Ženy, pozor! Tieto obľúbené
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Červené mäso

Počas menzesu by ste sa mali vyhýbať aj červenému mäsu. Omega-6 mastné kyseliny, ktoré toto mäso obsahuje, sú prozápalové a spúšťajú bolestivú menštruáciu, upozornila spoluautorka štúdie Serah Sannohová z Rutgers University. 

Cukor

Rafinovaný cukor je tiež vysoko zápalový. Zápal nastáva vtedy, keď vaše telo trávi voľné mastné kyseliny, ktoré vznikajú v pečeni a sú stimulované konzumáciou rafinovaného cukru. Vylúčenie pridaných cukrov zo stravy môže teda pomôcť celkovému zdraviu vašej pečene. 

Ženy, pozor! Tieto obľúbené
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Oleje a tuky

Niektoré oleje a tuky môžu byť zdraviu prospešné, ale môžu tiež zhoršiť menštruačné bolesti. Bežné kuchynské oleje a trans-tuky spôsobujú zvýšené uvoľňovanie prostaglandínov. To je spojené s dysmenoreou v dôsledku zvýšenej vazokonstrikcie krvných ciev vyživujúcich svalovinu maternice, čo vedie ku kŕčom. 

Soľ

Je všeobecne známe, že vysoká hladina soli zvyšuje zadržiavanie vody v tele, čo spôsobuje nadúvanie a celkové nepohodlie. Sodík, kľúčový prvok soli, môže tiež poškodiť vaše srdce a urýchliť starnutie pokožky. Obmedzenie tejto známej zápalovej zložky by mohlo výrazne prispieť k zníženiu menštruačných kŕčov. 

Ženy, pozor! Tieto obľúbené
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Mliečne výrobky

Počas menzesu je telo obzvlášť náchylné na zápal. Nasýtené tuky v mliečnych výrobkoch môžu vyvolať zápal, ktorý zhoršuje dysmenoreu. Plnotučné mlieko a mliečne výrobky majú vysoký obsah nasýtených tukov. Zatiaľ čo tie nemusia nevyhnutne spôsobiť zápal, môžu zhoršiť zápal, ktorý je už prítomný zvýšením absorpcie zápalových molekúl nazývaných lipopolysacharidy.

Tieto potraviny môžu pomôcť znížiť bolesť:

Štúdia však neprináša len zlé správy, ale informuje aj o tých potravinách, ktoré môžu, naopak, pomôcť zmierniť bolesť a zápal počas obdobia menštruácie. Urobíte teda dobre, keď do jedálnička zahrniete ľanové semienka, orechy, lososa, sardinky a iné mastné ryby. "Čerstvé ovocie a zelenina sú kľúčovou súčasťou protizápalovej stravy. Nový výskum zistil, že ženy, ktoré dodržiavajú vegánsku alebo rastlinnú stravu, mali nižšie úrovne zápalu a mali menšiu pravdepodobnosť menštruačnej bolesti," povedala Katherine Langová z Medical News Today. 

Viac o téme: BolesťMenštruáciaMenzes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu