Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obhrýzate si nechty? Po pozretí VIDEA s tým okamžite prestanete, nechutné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Všetci vieme, že hryzenie nechtov je zlý zvyk. Ak s tým neviete prestať, nasledujúce video vás určite presvedčí. Zachytáva nechty pod mikroskopom. V detailnom zábere je vidieť, že pod nimi máme naozaj čokoľvek, napríklad aj malé parazity.

Obhrýzanie nechtov patrí medzi rozšírený zlozvyk, s ktorým niektorí nedokážu skoncovať. Ak patríte k nim, možno vás presvedčí video zverejnené na TikToku, ktoré zachytáva úlomky nechtov pod mikroskopom. V jeho závere sa vám naskytne pohľad na niečo, čo vyzerá ako malý chrobáčik lezúci po povrchu nechta. 

Hoci vaše ruky môžu byť chladné a suché, vaše nechtové lôžka sú v skutočnosti teplé a vlhké. To vytvára skvelé prostredie pre rôzne parazity či baktérie. "Parazity, ktoré žijú napríklad v črevách, prežívajú v teplom vlhkom prostredí, napríklad pod nechtami," povedal lekár Carl Edwards. Obhrýzanie však nie je dobré ani pre samotné nechty. V ústach sa totiž nachádzajú ako dobré, tak i zlé baktérie. Keď si hryziete nechty, používate zuby, ktoré máte v ústach. Môže tak dôjsť ku styku zlých baktérií s nechtami a tým pádom k infekcii nechtov. 

Dermatológ Michael Shapiro z New Yorku vysvetlil, že ľudia obhrýzajúci si nechty sú obzvlášť náchylní na paronychiu, kožnú infekciu, ktorá sa vyskytuje okolo nechtov. "Vaše nechty sú takmer dvakrát tak špinavé ako vaše prsty. Baktérie často uviaznu pod nechtami a potom sa môžu preniesť do úst, čo spôsobí infekcie ďasien a hrdla," uviedol. 

Viac o téme: ParazitZlozvykObhrýzanie nechtov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu