Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Okolo Zeme má preletieť obrovský asteroid: Najbližšie priblíženie na Sviatok všetkých svätých!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) upozorňuje, že tohtoročný Halloween môže byť hlučný nielen v uliciach, ale aj na obežnej dráhe Zeme, cez ktorú preletí masívny asteroid. Toto novoobjavené a zároveň potenciálne nebezpečné vesmírne teleso je veľké takmer ako najvyšší mrakodrap na svete.

Asteroid s názvom 2022 RM4 má odhadovaný priemer 330 až 740 metrov, čiže veľkosťou pripomína mrakodrap Burdž chalífa v Dubaji. Okolo našej planéty má preletieť práve v týchto dňoch rýchlosťou približne 84 500 km/h, čo je zhruba 68-násobok rýchlosti zvuku. NASA informuje o výskyte vesmírnych telies vzdialených do 193 miliónov kilometrov od Zeme a označuje ich ako "objekty v blízkosti Zeme". Pokiaľ sú vzdialené od zemegule 7,5 milióna kilometrov, sú klasifikované ako "potenciálne nebezpečné". Následne sú pozorne monitorované astronómami, ktorí ich študujú pomocou radaru, aby zistili akékoľvek odchýlky od ich predpovedaných trajektórií, ktoré by ich mohli dostať do zničujúcej kolízie so Zemou. K najbližšiemu priblíženiu 2022 RM4 dôjde 1. novembra, a to do vzdialenosti 2,3 milióna kilometra od našej planéty, čo je približne šesťnásobok priemernej vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom. Čo sa však týka vesmírneho vnímania vzdialeností, ide o veľmi malé rozpätie. 

NASA aktuálne sleduje polohy a obežné dráhy približne 28 000 asteroidov a identifikuje ich pomocou Systému posledného varovania asteroidov (ATLAS), píše Live Science. Ide o zoskupenie štyroch teleskopov, ktoré každých 24 hodín vykonávajú celkové skenovanie nočnej oblohy. Toto zariadenie bolo uvedené do prevádzky v roku 2017 a odvtedy zaznamenalo viac ako 66 komét a 700 asteroidov nachádzajúcich sa v blízkosti Zeme. Dva z nich - 2019 MO a 2018 LA - naozaj zasiahli Zem. Prvý explodoval pri južnom pobreží Portorika, druhý pri hraniciach Botswany a Južnej Afriky. Našťastie obidva tieto asteroidy boli malé a nespôsobili žiadne škody. NASA zatiaľ dokázala správne odhadnúť trajektórie všetkých objektov v blízkosti Zeme. 

Dobrou správou je, že nebudeme čeliť zrážke apokalyptických vesmírnych telies počas najmenej nasledujúcich sto rokov. Astronómovia však neprestávajú byť pozorní. Hoci väčšina objektov v blízkosti zemegule nemusí znamenať koniec civilizácie, v nedávnej histórii bolo zaznamenaných veľa zničujúcich dopadov asteroidov, ktoré sú dostatočným dôvodom na bdelosť. Napríklad v marci 2021 vybuchol nad americkým štátom Vermont meteor veľký ako bowlingova guľa s explóziou porovnateľnou s výbuchom 200 kilogramov trinitrotoluénu (TNT). V roku 2013 explodoval meteorit nad ruským Čeľabinskom a spôsobil výbuch rovnajúci sa približne 400 až 500 kilotonám trhaviny TNT, čo je 26 až 33-násobok energie uvoľnenej bombou v Hirošime. Výbuch poškodil budovy, rozbíjal okná a zranil približne 1500 ľudí. 

Ak by astronómovia spozorovali nebezpečné teleso smerujúce k Zemi, vesmírne agentúry po celom svete by už pracovali na možných spôsoboch, ako ho odkloniť. 26. septembra sonda Double Asteroid Redirection Test (DART) presmerovala nie nebezpečný asteroid Dimorphos. Vychýlila ho z kurzu a zmenila jeho obežnú dráhu o 32 minút v prvom teste zemského planetárneho obranného systému. Aj Čína naznačila, že je v počiatočných fázach plánovania misie na presmerovanie asteroidov a dúfa, že sa jej to podarí pri telese Bennu, ktorý sa má v rokoch 2175 až 2199 pohybovať v okruhu 7,4 milióna kilometra od obežnej dráhy Zeme. Plánuje to urobiť nárazom 23 čínskych kozmických nosičov Long March 5, ktoré by mali presmerovať túto vesmírnu skalu a odvrátiť jej potenciálne katastrofický dopad na našu planétu.

Viac o téme: AsteroidZem2022 RM4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu