Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Hodiny na strážnej veži v Rožňave: Riadili čas v celom Uhorsku

„To je naša pýcha!“ vraví sprievodkyňa Erika Ištvániková o atrakcii Rožňavy - vyhliadkovej strážnej veži. Zobraziť galériu (2)
„To je naša pýcha!“ vraví sprievodkyňa Erika Ištvániková o atrakcii Rožňavy - vyhliadkovej strážnej veži. (Zdroj: Nový Čas)

ROŽŇAVA - Až 130 schodov „do neba“ stojí za to! Pohľad z 38-metrovej rožňavskej veže na Námestí baníkov patrí k najväčším atrakciám mesta. Turistami vyhľadávaná pamiatka z čias tureckého vpádu (1643 - 1654) má zaujímavú históriu, povesť i nevšedné hodiny.

„Strážnu vežu postavili na mieste staršej vyhorenej radnice Georg Gerscheuer a Daniel Mosszen. Na južnej fasáde sa zachoval pôvodný nápis s erbom Rožňavy. Zaujímavé sú aj hodiny. Podľa povesti boli také presné, že sa podľa nich vraj meral čas v celom Uhorsku!“ prezradil Štefan Kesi z turistického informačného centra.

Do zariadenia vežových hodín chceli nahliadnuť aj hodinári z iných miest, ale tamojší radní im nikdy neumožnili ani sa stretnúť s ich majstrom.,,K povesti patrí, že mu radšej dali vyrezať jazyk, aby nikomu nič neprezradil!“ dodal Kesi.

Zvon funguje dodnes. Na štvrť zvoní raz, na pol dvakrát, trištvrte trikrát a na celú zaznieva toľkokrát, koľko je hodín. Dodnes vyhľadávaná veža, ktorá je za 30-korunový poplatok (93 centov) otvorená celoročne, sa už stala symbolom mesta. Objavuje sa totiž aj na pamätných medailách či listinách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu