Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zle sa prispôsobujete zmene času? Expert radí, čo robiť, aby ste to zvládli bez problémov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Tento víkend prináša koniec letného času v mnohých krajinách sveta. Hoci si pospíme o hodinu dlhšie, niekomu prináša zmena času stres. Ako sa pripraviť na zmenu z letného času na zimný a zabrániť pritom prerušovanému spánku?

V nedeľu o tretej ráno sa hodiny posunú o hodinu späť. Nastane tak zimný čas, s ktorým prídu dlhšie a chladnejšie večery. Odborníci tvrdia, že mnohí ľudia robia chybu, keď chcú svoje telo oklamať tým, že zostanú dlhšie hore. Expert na spánok zo spoločnosti Dormeo Phil Lawlor si myslí, že zimný čas nemusí nevyhnutne znamenať viac spánku. "Časový prechod môže viesť k dlhšiemu trvaniu spánku, ale nie na celú hodinu, pretože naše telá sú fyziologicky trénované na predchádzajúci čas." 

Zle sa prispôsobujete zmene
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Lawlor odporúča postupne meniť čas spánku dva až tri dni predtým, ako sa hodiny vrátia späť, aby si vnútorné hodiny zvykli na zmenu rutiny. "Vstaňte o 20 minút neskôr cez víkend, pretože to pomôže vášmu telu jemne sa prispôsobiť novému rozvrhu. Cvičte a jedzte o 25 minút skôr ako zvyčajne, aby sa vaše telo mohlo uvoľniť do novej časovej rutiny," radí. 

Neurovedec a expert na spánok pre Mirror povedal: "Ak nezmeníte čas spánku pred zmenou hodín, možno zistíte, že sa zobudíte príliš skoro a budete sa prehadzovať v posteli, kým nezazvoní budík. Aby ste tomu predišli, začnite deň roztiahnutím závesov hneď, ako sa zobudíte, aby ste sa vystavili dennému svetlu." Práve denné svetlo naštartuje procesy v tele, ktoré sú zodpovedné za bdelosť a vitalitu.

Zle sa prispôsobujete zmene
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšie tipy:

  • Nedriemajte: zdriemnutie cez deň môže sťažiť nočné zaspávanie
  • Dodržiavajte pravidelný spánkový režim
  • Nepoužívajte elektronické obrazovky tesne pred spaním, modré svetlo zabraňuje spánkovým procesom
  • Pred spaním sa upokojte - stlmte svetlá a čítajte knihu alebo robte dychové cvičenia.
Viac o téme: SpánokZmena časuZimný čas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu