Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Detailná FOTO mravca zblízka naháňa strach: Odteraz ho budete vnímať úplne inak

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TAURAGE - V prírode, ale aj domácnosti sme s nimi bežne v kontakte a väčšinou na ne frfleme alebo premýšľame, ako sa ich čo najrýchlejšie zbaviť. Eugenijus Kavaliauskas však mravce a chrobáky dokáže zachytiť svojím objektívom tak, že už sa na ne budete pozerať úplne iným spôsobom. Hoci jeho snímky vyzerajú ako z hororu, on je nimi absolútne fascinovaný.

Detailný záber mravca tesára litovského fotografa Eugenijusa Kavaliauskasa vôbec nepripomína roztomilé kreslené tváre od vo filmoch od štúdia Disney či DreamWorks. Snímka skôr pripomína temnú postavu z Pána prsteňov. Tykadlá mravca vyčnievajúce zo strašidelných červených kruhov s čeľusťou pôsobia skôr ako šabľozubý úsmev mimozemšťana.

Fotografia bola ocenená v mikrografickej súťaži Nikon 2022. Mravec je zachytený päťnásobným zväčšením tváre pod 10x stereomikroskopom. Detailnejší pohľad spôsobuje, že mravec vyzerá oveľa hrozivejšie, než by mal. Napríklad červené guľôčky v jeho zdanlivo uštipačnej tvári nie sú jeho oči, ktoré sú skryté v zábere, tam totiž začínajú jeho tykadlá. Ostro vyzerajúce veci, ktoré vychádzajú z jeho čeľuste, sú v skutočnosti maličké spúšťacie chĺpky, ktoré sa používajú na komunikáciu a vnímanie prostredia okolo nich. 

Nápad odfotografovať mravca tesárskeho - druh, ktorý prežúva drevo, aby vytvoril tunely pre svoje hniezda, prišiel pri pohľade na malé chrobáčiky lezúce po stromoch v lese neďaleko Eugenijusovho domu v Tauragė. Záber vznikol tak, že sa fotograf pohral s tieňmi a svetlom dopadajúcim na mravcovu tvár. Podobne je to aj pri ostatných jeho fotografiách, ktoré pôsobia podobne hrozivo.

Kavaliauskas, milovník všetkého, čo sa týka prírody, začal svoju kariéru fotením divokej prírody a dravých vtákov. Pred štyrmi rokmi však privoňal k mikrofotografii, čiže snímaniu záberov pod mikroskopom. Tento smer úplne zmenil jeho pohľad. "V prírode neexistujú žiadne hrôzy, iba nedostatok vedomostí. Pred mikrofotografovaním som bol ako všetci ostatní - všetky chrobáky a hmyz boli pre mňa príšery. Môj názor sa však od základu zmenil. Veľa hmyzu nie je tak príjemného pre oči, ako napríklad mačka, ale všetko závisí od vášho uhla pohľadu," povedal pre Washington Post

Viac o téme: PrírodaMravecEugenijus Kavaliauskas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu