Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dôchodcovia si prilepšia ešte raz: Sociálna poisťovňa avizuje zlepšovák, vypočítajte si 14. dôchodok sami!

Dôchodcovia si môžu vyrátať 14. dôchodok pomocou intuitívnej kalkulačky. Zobraziť galériu (2)
Dôchodcovia si môžu vyrátať 14. dôchodok pomocou intuitívnej kalkulačky. (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Začína sa vám motať hlava v najnovších nariadeniach vlády a ministerstva práce a chceli by ste mať jasno v tom, ako sa vaša penzia ku koncu roka zvýši o najnovšie avizovaný už 14. dôchodok? Riešenie ponúkla Sociálna poisťovňa, ktorá na výpočet dôchodku vytvorila intuitívnu kalkulačku.

archívne video

Seniori by mohli dostávať rodičovský dôchodok, uviedol minister práce Krajniak (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

A práve kalkulačka je dostupná na samotnom webe štátnej inštitúcie, pričom jej použitie je veľmi jednoduché aj pre začiatočníkov. Stačí len vložiť údaje o vašich rôznych dôchodkoch, no stačí spomenúť aj jeden. Systém automaticky v tabuľke vypočíta váš 14. dôchodok, ktorý sa však ešte formálne nazýva trinásty.

V kalkulačke sa viete vyhrať aj s menou

Okrem toho kalkulačka umožňuje aj zápis v inej mene ako euro. "Zabezpečí aj prepočet inej meny na euro (suma dôchodku v eurách sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nadol). Na prepočet dôchodku z cudziny sa použije referenčný výmenný kurz určený Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska, ktorý je platný 1. októbra 2022," uvádza poisťovňa.

Na príklade nižšie sme vypočítali 14. dôchodok v prípade 500-eurového príjmu.

Dôchodcovia si prilepšia ešte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: socpoist.sk)

Poisťovňa vyplatí tzv. 14. dôchodok v decembri 2022 automaticky a netreba oňho osobitne žiadať. "Maximálna suma 14. dôchodku v decembri 2022 bude 210 eur – a dostanú ju tí poberatelia, ktorí poberajú dôchodok v sume 234,42 eur a nižšie," priblížila poisťovňa. Poberateľom dôchodku v rozpätí od 234,43 eur do 928,86 eur sa suma tzv. 14. dôchodku bude znižovať až do minimálnej sumy 35,01 eur. Najnižší tzv. 14. dôchodok v sume 35 eur dostanú poberatelia, ktorí poberajú dôchodok od 928,87 eur a vyššie. 

Viac o téme: KalkulačkaVýpočetSociálna poisťovňa14. dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu