Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Toto mužov nepoteší: Môžu sa stať alergickými na orgazmus! Takéto sú príznaky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ROCHESTER - Experti zistili, že desiatky mužov trpia po vyvrcholení zvláštnou alergickou reakciou. Tá môže pretrvávať až týždeň. Odhalili tak menej známy syndróm, o ktorom často nevedia ani lekári. Vďaka prípadu dvadsaťsedemročného muža však prišli na to, ako túto ťažkosť liečiť prostredníctvom voľne predajného lieku.

Odborníci odhalili takmer 60 prípadov mužov, ktorí po vyvrcholení okamžite trpeli svrbením očí, upchatým nosom alebo príznakmi podobnými chrípke. Postihnutí môžu pociťovať horúčku, svalovú slabosť a dokonca môžu mať problémy s rečou, koncentráciou a pamäťou. Tieto ťažkosti pretrvávajú aj týždeň po vyvrcholení. Stav bol označený ako syndróm po-orgazmovej choroby (POIS). Príznaky podobné alergii sú podľa expertov spôsobené autoimunitnou odpoveďou na vlastné spermie. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"POIS je čoraz viac uznávaným vinníkom medzi mužmi, ktorí trpia sexuálnou dysfunkciou. Mnohí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti o tom nevedia, nieto ešte verejnosť. Vzhľadom na to, že sa po novom opisuje ako stav, je viac ako pravdepodobné, že je nedostatočne diagnostikovaný a existuje už veľa pacientov," povedal vedúci výskumník Andrew Shanholtzer z Oaklandskej univerzity v USA. 

Toto mužov nepoteší: Môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jeho vedecký tím teraz dúfa, že našli spôsob, ako pomôcť nešťastným mužom po úspešnom liečení 27-ročného pacienta. Muž, ktorého alergia začala okolo osemnásteho roku života, sa úplne vzdal sexu po tom, čo sa u neho objavil kašeľ, nádcha a kýchanie, ako aj vyrážka podobná žihľavke na rukách, kedykoľvek zažil orgazmus. Jeho tvár a krk tiež opúchali, pričom príznaky sa zhoršovali, čím častejšie zažíval vyvrcholenie. "Pre znepokojujúcu povahu jeho symptómov sa aktívne vyhýbal akejkoľvek sexuálnej aktivite alebo romantickým vzťahom," priblížil Shanholtzer v článku zverejnenom v časopise Urology Case Reports

Po návšteve mnohých zdravotníkov mu súčasný tím podal dlhodobo pôsobiace antihistaminikum nazývané fexofenadín. V dôsledku denného užívania týchto tabliet jeho symptómy klesli o 90 percent a konečne sa tak môže opäť oddávať milostným chvíľam.

Viac o téme: AlergiaSexOrgazmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu