Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rezort hospodárstva pripravil výzvu na kompenzácie cien energií pre energeticky náročné podniky

Karel Hirman Zobraziť galériu (2)
Karel Hirman (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pripravilo výzvu na predkladanie žiadostí na poskytnutie kompenzácií za tarifu za prevádzkovanie systému (TPS) oprávneným energeticky náročným podnikom. Podniky by mali prostriedky dostávať vo forme vratiek časti poplatkov za TPS. Realizácia zámeru je podmienená schválením novely zákona o štátnom rozpočte na tento rok v Národnej rade (NR) SR, informovalo v utorok MH.

"Predmetom kompenzácie bude poskytovanie štátnej pomoci z prostriedkov štátneho rozpočtu pre elektroenergeticky náročné podniky. Štátna pomoc sa poskytne vo forme takzvaných vratiek, vrátenie časti poplatkov súvisiacich s financovaním podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov," priblížil rezort. Výšku kompenzácií však nespresnil.

Karel Hirman: V EÚ hľadáme spoločné riešenie na vyriešenie energetickej krízy (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Keďže je vyplácanie kompenzácií podmienené zmenou štátneho rozpočtu, ktorú minulý týždeň schválila vláda, minister hospodárstva Karel Hirman apeloval na zamestnávateľov, aby novelu podporili. "Predstavitelia podnikov by mali rovnako vyzvať poslancov NR SR, aby svojím hlasovaním vytvorili podmienky, aby mechanizmy a pomoci pripravované rezortom hospodárstva či vládou mohli byť naozaj poskytnuté na záchranu a pomoc našim podnikom postihnutým energetickou krízou a neúnosnými vysokými cenami energií," uviedol Hirman.

Rezort hospodárstva pripravil výzvu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podniky musia spĺňať podmienky uvedené v zákone o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby a tiež vo vyhláške ministerstva, ktorou sa ustanovuje zoznam oprávnených priemyselných odvetví, rozsah a štruktúra správy a spôsob poskytovania kompenzácie podnikateľom. Rezort hospodárstva dodal, že vzhľadom na rozsah predkladaných dokumentov, ktoré sú súčasťou žiadosti o kompenzácie, takto s dostatočným predstihom informuje oprávnené subjekty, aby mali primeraný čas na ich zabezpečenie.

Viac o téme: EnergieKrízaHospodárstvoKompenzácieKarel Hirman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu