Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

TIPY a TRIKY, ako zachovať sušičku bielizne v top stave! Zabudnúť netreba ani na posledný bod

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ak vaša sušička prestane fungovať alebo sa začne prehrievať, zostane vám rozmočené alebo scvrknuté oblečenie. Horšie je, že nefunkčná sušička môže v skutočnosti predstavovať nebezpečenstvo požiaru. Existuje však niekoľko jednoduchých opatrení, vďaka ktorým udržíte sušičku v dobrom stave a vyhnete sa požiaru v domácnosti.

Iba málokomu napadne pravidelne kontrolovať sušičku bielizne. Obvykle sa tak deje až v momente, keď prestane fungovať. V takom prípade však môže sušička predstavovať riziko. Dobrou správou je, že keď sa budete riadiť týmito jednoduchými tipmi, nebudete sa musieť ničoho obávať, uvádza sa na portáli lifehacker.com.

Čistite filter častejšie

Najdôležitejšou a najjednoduchšou vecou, ktorú môžete urobiť, je vyčistiť filter po každom praní bielizne. Nahromadenie vlákien vo vnútri prívodu vzduchu môže spomaliť prúdenie horúceho vzduchu cez ventilačný otvor. Ak je vzduch vo vnútri sušičky príliš horúci, môže sa vám zraziť oblečenie, v najhoršom prípade môže dôjsť k požiaru.

Vyčistite aj okolie filtra

Pravidelné čistenie držiaka na filter a jeho okolia sa tiež oplatí. Keď sušička vychladne, pomocou kefy na žmolky vytiahnite žmolky, ktoré uviazli v štrbinách okolo zachytávača žmolkov. Skvelou možnosťou je aj vákuový nástavec.

TIPY a TRIKY, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vyčistite priestor za sušičkou a okolo nej

Zachytená vlhkosť, prach a vlákna sa môžu hromadiť v priestore za sušičkou a obmedzovať prúdenie vzduchu. Okrem toho, že vlhkosť na elektrickom spotrebiči a okolo neho spôsobuje plesne, môže viesť ku skratu, korózii alebo požiaru. Čistenie za a pod sušičkou približne každé tri mesiace môže predĺžiť životnosť vášho spotrebiča a tiež zabrániť požiaru.

Skontrolujte vonkajší vetrací otvor

Skontrolujte vonkajší vetrací otvor k sušičke a uistite sa, že prúdenie vzduchu neblokujú žiadne nečistoty a občas skontrolujte aj vetrací otvor, či nie je upchatý. Pomocou handry a kefky môžete odstrániť všetky nečistoty a vyčistiť všetky vlákna, ktoré sa v oblasti nahromadili.

Skontrolujte a vyčistite potrubie

Pokiaľ sa v potrubí sušičky nahromadili vlákna, mali by ste ho vyčistiť, keď je sušič odpojený z elektriny pomocou kefy navrhnutej špeciálne pre tento typ potrubia. Môžete si tiež najať odborníka, ktorý sa na to pozrie. Udržiavaním vetracích otvorov a potrubí v čistote znížite čas potrebný na sušenie oblečenia a sušičku udržíte v prevádzke dlhšie.

TIPY a TRIKY, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vnútro sušičky čistite častejšie

Je dobré, ak budete utierať vnútro sušičky raz za mesiac. Zbavíte sa tak kúskov nečistôt, ktoré sa môžu prichytiť vo vnútri bubna. Zabránite tak tomu, aby nečistoty z predchádzajúcich dávok bielizne zašpinili aj budúce dávky. Pred umytím vnútra mydlovou vodou alebo izopropylalkoholom nezabudnite spotrebič odpojiť z elektriny.

Vyvážte svoju sušičku

Vyváženie sušičky pomôže zabrániť opotrebovaniu vnútorného mechanizmu. Ak sa sušička počas odstreďovania kýve, časti, ktoré poháňajú odstreďovací pohyb, budú pod nerovnomerným tlakom, čo môže spôsobiť nerovnomerné opotrebovanie, ktoré nakoniec poškodí rotor. Používanie vyrovnávacích nožičiek môže pomôcť predísť problémom.

Sušičku nepreťažujte

V neposlednom rade môže preťaženie sušičky poškodiť a spôsobiť rýchlejšie opotrebovanie ventilátora, ktorý tlačí vzduch systémom. Okrem toho musí rotor, ktorý otáča bubon, pracovať rýchlejšie, pretože do sušičky sa nahromadí väčšia hmotnosť. Nabudúce preto nevkladajte do spotrebiča príliš veľké množstvo bielizne. 

Viac o téme: SušičkaOpatreniaOblečenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu