Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Usadeninu z kávy nikdy nevyhadzujte! Sedem skvelých tipov, ako ju využiť

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Usadenina v káve je malým pokladom v domácnosti. Obsahuje množstvo minerálnych látok ako horčík, vápnik, mangán, draslík a ďalšie účinné látky. Má široké využitie v domácnosti, na záhrade ale aj v kozmetike.

Ak nabudúce budete držať v ruke prázdnu šálku s kávovou usadeninou na dne, alebo vám zostane použitá káva z kávovaru, potom čo si urobíte rannú kávičku, skúste sa zamyslieť a nehoďte tento drahocenný poklad rovno do smetného koša. Prinášame vám 7 tipov ako usadeninu z kávy ešte využiť.

Hnojivo v záhrade

Kávová usadenina je ideálnym hnojivom do vašej záhradky. Má kyslé pH, a preto sa skvele hodí na hortenzie, ruže ale aj azalky. Nič nepokazíte ani keď usadeninou prihnojíte vaše obľúbené čučoriedky. Na rastliny môžete hnojivo sypať vysušené alebo zmiešané s vodou. Odporúča sa však aspoň deň nechať usadeniny odstáť.

Ničiteľ škodcov

Kávová usadenina dokáže odpudzovať škodcov ako sú mravce, vošky alebo slimáky. Stačí ju ako hnojivo prisypať k vašim obľúbeným rastlinám či už doma alebo v záhrade.

Vynikajúce čistiaci prostriedok

Pripálený hrniec ľahko očistíte s trochou usadeniny na vašej hubke.

Lapač pachov

Kávová usadenina je skvelý lapač pachov do vašej chladničky. Už malé množstvo na dne pohárika vám dokáže pomôcť s nepríjemnými pachmi. Aj po krájaní cibule alebo cesnaku vám pomôže odstrániť nepríjemný zápach.

Voňavý peeling

S malým množstvom vášho obľúbeného oleja dokáže kávová usadenina zjemniť vašu pokožku, hydratovať pomocou oleja a zbaviť vás odumretých častí kože. Hovorí sa dokonca, že kofeín v nej  dokáže zmierniť celulitídu.

Kompost

Vyhadzovanie kávovej usadeniny do zmiešaného odpadu je obrovská škoda. Pretože ho milujú dážďovky, ktoré prevzdušnia váš kompost, určite si nabudúce premyslite kam ho odhodíte.

Zimný posyp

Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že kávová usadenina vám dokáže pomôcť so zľadovatelým chodníkom. Prírode neuškodíte a sebe pomôžete.

Pri všetkých týchto užitočných tipoch je ale potrebné myslieť na jednu dôležitú vec a tou je cukor. Ten v kávovej usadedine spôsobuje kvasenie a rastlinám tak môžete spôsobiť viac škody ako osohu.

Viac o téme: EkológiaKávaKompostKávová usadenina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu