Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Miliardár a zakladateľ známej odevnej firmy všetkých šokoval: Vzdal sa podnikania! TOTO chce urobiť s peniazmi

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images )

WASHINGTON - Miliardár a zakladateľ outdoorovej odevnej spoločnosti Patagonia Yvon Chouinard sa vzdal podnikania v boji proti klimatickým zmenám. Namiesto toho zisky spoločnosti daruje neziskovým organizáciám. Vo svojom prehlásení uviedol, že nemal iné možnosti. Chouinard je známy tým, že sa miliardárom stal nedobrovoľne.

83-ročný Yvon Chouinard, miliardár a zakladateľ outdoorovej odevnej spoločnosti Patagonia, sa spolu so svojou manželkou a dvomi dospelými deťmi rozhodol, že sa vzdajú podnikania. Dôvodom je boj proti klimatickým zmenám.

Patagonia má v súčasnosti hodnotu približne 2,6 miliardy libier (2,97 miliardy eur). Chouinard zabezpečil nezávislosť svojej firmy a tiež to, aby sa všetky jej zisky – približne 87 miliónov libier (99 miliónov eur) ročne – použili na boj proti klimatickým zmenám a ochranu nerozvinutej pôdy na celom svete.

V liste o rozhodnutí, zverejnenom na webovej stránke Patagonie, písal o „reimaginácii kapitalizmu“. „Hoci robíme všetko pre to, aby sme riešili environmentálnu krízu, nestačí to. Potrebovali sme nájsť spôsob, ako dať viac peňazí do boja proti kríze a zároveň zachovať nedotknuté hodnoty spoločnosti,“ uviedol Chouinard.

„Jednou možnosťou bolo predať Patagoniu a darovať všetky peniaze. Ale nemohli sme si byť istí, že nový vlastník zachová naše hodnoty alebo udrží zamestnanosť nášho tímu ľudí po celom svete. Ďalšou cestou bolo dostať firmu na verejnosť. Aká katastrofa by to bola. Dokonca aj verejné spoločnosti s dobrými úmyslami sú pod prílišným tlakom vytvárať krátkodobý zisk na úkor dlhodobej vitality a zodpovednosti. Pravdupovediac, neboli k dispozícii žiadne dobré možnosti. Tak sme si vytvorili vlastné,“ napísal Chouinard.

Miliardár a zakladateľ známej
Zobraziť galériu (2)

Akcie súkromnej spoločnosti budú teraz vo vlastníctve trustu zameraného na klímu a skupiny neziskových organizácií s názvom Patagonia Purpose Trust a Holdfast Collective, uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Poznamenali, že „každý dolár, ktorý sa neinvestuje späť do Patagonie, bude rozdelený ako dividendy na ochranu planéty.“

Chouinard, excentrický horolezec, ktorý sa vďaka svojej nekonvenčnej orientácii na kapitalizmus stal nechceným miliardárom, založil Patagoniu v roku 1973. Ručne kované horolezecké vybavenie začal predávať v roku 1957 prostredníctvom svojej spoločnosti Chouinard Equipment.

Žil v aute a jedol poškodené konzervy mačacieho krmiva, ktoré kúpil za päť centov za kus. Svoje produkty predával sám až do roku 1965, keď sa spojil s Tomom Frostom, aby zlepšil svoje produkty a vyriešil rastúci problém ponuky a dopytu, ktorému čelil. V roku 1970 začal Chouinard zo Škótska predávať rugbyové košele, ktoré nosil pri lezení, pretože golier zabránil tomu, aby mu lezecký popruh zranil krk. O tri roky neskôr spustil Patagoniu.

Aj dnes nosí roztrhané staré oblečenie, jazdí na staršom Subaru a býva vo skromných príbytkoch vo Venture a Jacksone vo Wyomingu. Chouinard nevlastní počítač ani mobilný telefón.

Viac o téme: PodnikanieMiliardárPatagoniaYvon Chouinard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu