Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Z týchto záberov sa roztopíte: Unikátne FOTO, Slovákovi sa podarilo niečo neskutočné!

(Zdroj: Twitter/ @KeithNHumphreys/ Photo: Martin Gregus)

KANADA – Medzinárodne úspešnému slovenskému fotografovi sa podarilo nakrútiť ľadové medvede prechádzajúce sa po rozkvitnutej Arktíde. Jeho tvorba bola ocenená už v mnohých svetových súťažiach, no aj tieto zábery ho stáli veľa hodín v tých najťažších podmienkach.

Martin Greguš žije od svojich ôsmich rokov v Kanade, v meste Vancouver, kam sa presťahoval s rodičmi. S otcom už od detstva chodil na túry, kde s nadšením fotil prírodu a zvieratá. Jeho práca bola ocenená už v mnohých svetových súťažiach a aj tento raz jeho zábery vyrážajú dych, informujú novinky.cz

„Ľudia si neuvedomujú, že v Arktíde je leto tiež a že v tejto oblasti býva aj nezamrznuté územie“ povedal agentúre AP fotograf.

Ľadové medvede sme zvyknutí sledovať len na snehu a ľade, preto tieto zábery zaskočili aj verejnosť. Dvadsaťšesťročný slovenský fotograf Martin Greguš medvede zachytil na území Kanady, v provincii Manitoba, kde musel na špeciálne upravenej lodi stráviť neuveriteľných 33 dní.

Na záberoch môžete vidieť skupinku ľadových medveďov, ako sa prechádza po krajine pokrytej krásnymi fialovými kvetmi. Ide o vrbovku úzkolistú, trvalku, ktorá rastie dokonca aj u nás na okrajoch lesov a lúk.

„Nepredvídatelnosť ročných období najviac ovplyvňuje práve ľadové medvede, ktoré sú zvyknuté, že nemajú ľad stále. Zmeny teplôt im ale sťažujú orientáciu. Pozorovanie medveďov v lete je nesmierne unikátne. Keď sa na tie zábery pozerám, stále nemôžem uveriť, že sa nám to podarilo“, zdôveril sa fotograf. Jeho fotografie sa rýchlo šíria aj na sociálnych sieťach a ľudia neprestávajú žasnúť aké sú unikátne.

Teploty v kanadskej Arktíde môžu v júli a v auguste dosiahnuť až 20 stupňov Celzia, zatiaľ čo v zime klesajú niekedy aj k mínus 30 stupňom Celzia.

 

Viac o téme: Ľadové medvedeKanadaMartin Greguš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu