Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Trhali zdravé zuby, aby zarobili! Dvaja zubári z Francúzska pôjdu do väzenia

Zubár
Zubár (Zdroj: Getty Images)

MARSEILLE - Dvaja bývalí francúzski zubári dostali dnes na súde v Marseille trest osem a päť rokov väzenia za to, že stovkám pacientov vytrhali zdravé zuby a robili ďalšie zbytočné zákroky. Dvaja muži, otec a syn, sľubovali ľuďom "úsmev hviezd", podľa súdu však "zmrzačili" stovky ľudí a navyše sa obohatili zo sociálneho poistenia. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa nej súd poslal mužov okamžite do väzenia bez ohľadu na to, či sa odvolajú, alebo nie.

Dvadsaťštyriročný Lionel Guedj a jeho otec Carnot Guedj (71) prevádzkovali spoločne prax v Marseille od roku 2005. Do roku 2012, keď boli obvinení a zbavení licencie, podľa obžaloby Lionel Guedj vytrhol 3900 zdravých zubov, bez diagnostického zdôvodnenia, celkovo 327 pacientom len preto, aby im namiesto nich mohol nasadiť mostíky, za ktoré inkasoval veľmi dobré peniaze.

Podľa odhadu zdravotnej poisťovne Lionel Guedj urobil ľuďom o 28-krát viac zubných protéz, ako je priemer u francúzskeho zubára, a v roku 2010 bol najlepšie zarábajúcim zubárom v krajine. Podľa agentúry AFP jazdil vo Ferrari a mal príjem 65.000 až 80.000 eur mesačne. Mal až 70 pacientov denne.

"Prišla som o polovicu zubov v čase, keď som mala 45 rokov. A teraz v 55 rokoch už mám len samé zubné náhrady," citovala AFP ženu, ktorá chcela zostať v anonymite. Pri príchode do budovy súdu na obžalovaných mnoho ľudí kričalo, a po vynesení rozsudku začali mnohí tlieskať.

"Nikdy som nemal v úmysle nikomu ublížiť ani mu spôsobiť bolesť," povedal dnes pred súdom Lionel Guedj. Predsedníčka súdu Celine Balleriniová ale uviedla, že odsúdení "systematicky ničili životy" pacientov, ktorí už sa "nebudú môcť smiať" a ktorí trpeli "neznesiteľnou bolesťou".

Vysoké tresty odôvodnil súd okrem iného počtom obetí a dobou (šesť rokov), po ktorej odsúdení svoje činy vykonávali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu