Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zlé správy odborníkov: Kvalita mužských spermií klesá už v mladom veku! Dá sa však zlepšiť, jednoduché TIPY

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - Mužská plodnosť v priebehu rokov klesá. Za posledných 60 rokov klesol počet spermií u mužov o takmer polovicu. Problém prichádza však už skôr ako si mnohí mysleli. Už u mužov do 30 rokov sa znížila plodnosť o 15%. Vedci sledovali tvar, pohyblivosť a koncentráciu mužských spermií. Ukázalo sa, že za poklesom stojí nadmerná konzumácia alkoholu, drogy a zlá strava.

Odborníci sa však podelili s jednoduchými radami, ktoré mužskej populácii môžu pomôcť.

Ako spomína news18.com na prvom mieste by malo byť výlučenie alkoholu a drog.

Z pomedzi výživových doplnkov skúste zinok. Pomáha k vyššej produkcii spermií, reguluje hormóny, zdravie prostaty a zvýšenie testosterónu. Jeho nedostatok môže dokonca spôsobiť abnormality spermií. Ak nechcete stravu nahradiť tabletkami, skúste do jedálnička zaradiť červené mäso, jačmeň a fazuľu.

Zvýšenie príjmu D-vitamínu taktiež napomáha s mužskou plodnosťou. Môže zvýšiť hladinu testosterónu. Muži s nedostatkom vitamínu D mali oveľa vyššiu pravdepodobnosť nedostatočnej produkcie testosterónu. Po roku denného príjmu vitamínu D3 v množstve 3 000 IU sa ich hladina testosterónu zvýšila zhruba o 25 %. Okrem slnečného žiarenia skúste do jedálnička zaradiť vajcia, lososové ryby a olej z tresčej pečene. 

Zlé správy odborníkov: Kvalita
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Naopak pozor by si muži mali dávať na konzumáciu väčšieho množstva sójových potravín. Podľa nedávnej štúdie muži, ktorí konzumovali viac sóje, mali koncentrácie spermií o 32 % nižšiu ako tí, ktorí sójové produkty nekonzumovali vôbec. Štúdia tiež zistila, že sójová strava nemá vplyv na iné kvalitatívne charakteristiky spermií, ako je pohyblivosť, morfológia a objem ejakulátu.

Z indických byliniek skúste tú s názvom Ashwagandha, známa aj pod názvom zimná čerešňa, môže podporovať plodnosť a zlepšovať reprodukčné zdravie, najmä u mužov. Rastie v Indii, na strednom Východe a v Afrike. V trojmesačnej štúdii, ktorej sa zúčastnilo 75 mužov, ktorí trpeli problémami s plodnosťou, päť gramov ashwagandhy denne zvýšilo počet, pohyblivosť aj kvalitu spermií. Do konca trojmesačnej štúdie bolo 14 % ich partneriek tehotných.

Ďaľším výživovým doplnkom z Indie by mohol byť Shilajit, alebo Mumio. Je to vysoko viskózna látka pripomínajúca živicu, tmavohnedej až čiernej farby s vysokým obsahom minerálov vrátane selénu. Okrem minerálnych solí obsahuje zdraviu prospešné kyseliny, vrátane aminokyselín. Aj pri tomto doplnku viac ako 60% účastníkov zaznamenalo zvýšenie počtu a pohyblivosti spermií už po 90 dňoch.

Zdá sa teda, že príroda má odpoveď aj na túto otázku. Pestrá strava, výživové doplnky a vylúčenie alkoholu a drog môžu vyriešiť mužšký problém do troch mesiacov.

Viac o téme: StravaSpermiePlodnoť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu