Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci prišli s prevratným objavom: Zmena krvnej skupiny! Pomôcť môže černochom a etnickým menšinám

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Vedcom sa podarilo zmeniť krvnú skupinu troch darcovských obličiek. Ide podľa nich o prevratný objav, ktorý by mohol výrazne zvýšiť šance pacientov čakajúcich na nájdenie vhodného orgánu, napísal spravodajský server BBC News.

Objav môže mať zvláštny význam pre ľudí so vzácnejšími krvnými skupinami, ktorí majú často väčšie ťažkosti pri nájdení vhodného darcu. Obličku od človeka s krvnou skupinou A nemožno darovať človeku s krvnou skupinou B a naopak. Zmena krvnej skupiny obličky na univerzálnu 0 však znamená, že lekári by orgán mohli transplantovať akémukoľvek pacientovi.

Černosi a ľudia z ďalších menšinových etnických skupín čakajú na transplantáciu často o rok dlhšie ako belošskí pacienti, pretože je u nich väčšia pravdepodobnosť vzácnejšej krvnej skupiny typu B. U týchto skupín je tiež nižšia miera darcovstva. Černosi a príslušníci ďalších menšín tvorili v rokoch 2020 a 2021 v Británii len vyše deväť percent všetkých darcov orgánov. Tvoria ale tretinu ľudí na čakacích listinách na transplantáciu.

Vedci prišli s prevratným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci z Cambridgeskej univerzity použili špeciálne zariadenie, ktoré sa pripája k obličke a umožňuje priechod okysličenej krvi orgánom, aby sa lepšie uchoval pre budúce použitie. Darcovskú obličku potom prepláchli krvou napustenou enzýmom, ktorý zmení krvnú skupinu na 0. Celý proces trval u troch obličiek niekoľko hodín.

Doktorandka Serena MacMillanová, ktorá sa na štúdii podieľala, uviedla, že je "veľmi vzrušujúce premýšľať o tom, ako by to mohlo ovplyvniť životy mnohých ľudí".

Vedci prišli s prevratným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalším krokom je zistiť, ako bude zmenená oblička reagovať na obvyklú krvnú skupinu pacienta v jeho bežnom krvnom obehu. Vedci to otestujú pomocou prístroja ešte predtým, ako orgán transplantujú.

Výskum by mal byť v najbližších mesiacoch publikovaný v odbornom časopise British Journal of Surgery. Lekárka Aisling McMahonová, ktorá vedie oddelenie výskumu v charitatívnej organizácii Kidney Research UK, označila túto prácu za "potenciálne prevratnú".

Viac o téme: DarovanieZmenaObličkaKrvná skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu