Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hosť si pochutnával na obede v reštaurácii: Potom pozrel pod stôl a z toho, čo zbadal, takmer onemel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LE-ŠAN - V juhozápadnej Číne v provincii S’-čchuan boli objavené stopy dinosaurov staré zhruba sto miliónov rokov. Stalo sa tak náhodou vďaka návštevníkovi reštaurácie, ktorý okamžite kontaktoval paleontológov. Tí podrobili miesto dôkladnému výskumu a aktuálne sa tešia z nového objavu.

Hosťa v miestnej reštaurácii zaujali stopy, ktoré spozoroval pod svojím stolom. Mal tušenie, že pôjde o stopy nejakého prehistorického tvora, a tak boli na miesto privolaní odborníci. Tí pomocou 3D skenerov zistili, že naozaj ide o odtlačky chodidiel bylinožravých sauropodov. Z rozmerov stôp usúdili, že mohlo ísť o jedincov dosahujúcich veľkosť zhruba osem metrov, píše USA Today

 
Posted by Lida Xing on Monday, July 18, 2022

Nález je aktuálne zabezpečený plotom na nádvorí reštaurácie. Okrem toho, že objav podnietil bohatú diskusiu, zároveň potešil paleontológov, podľa ktorých je súčasťou "fosílnej renesancie v Číne. "Objavovať fosílne nálezy bolo z historického hľadiska veľmi zložité, pretože krajina prešla rozsiahlym vývojom," uviedol paleontológ Lida Xing z Čínskej univerzity geovied, ktorý sa spolu s kolegami špecializuje na stopy sauropodov. 

 

More photo about those dinosaur tracks in the restaurant, their food is delicious, it's spicy Sichuan food. Gretchen Minney

Posted by Lida Xing on Tuesday, July 19, 2022

Druh dinosaura Diplodocidus je známy najmä vďaka jedincovi pomenovanom Dolly, ktorého objavili v Montane. Vo februárovej správe dokumentujúcej výsledky výskumu paleontológovia naznačujú, že toto zviera trpelo ochorením dýchacích ciest. Okrem pľúc mali tieto živočíchy aj vzdušné vaky. V krku Dolly objavili abnormálne kostné výrastky medzi dýchacími tkanivami a kosťami stavcov, cez ktoré pravdepodobne do pľúc prenikla infekcia.

Viac o téme: DinosaurusObjavČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu