Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dievčatku bolo zle po zjedení banánov: Keď matka jeden rozkrojila, ostala zhrozená z toho, čo našla vo vnútri

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Meniaca sa klíma viedla k prepuknutiu bakteriálnej infekcie postihujúcej banány, ktorá vytvára nechutnú tmavočervenú až čiernu čiaru v jadre ovocia. Banány sú obľúbené po celom svete, v priemere ich skonzumujeme niekoľko kilogramov ročne.

Nezvyčajne silné zrážky v krajinách Južnej Ameriky, kde sa banány pestujú, spôsobili rozšírenie tzv. "červeného prsta" ("red finger"), ktorému sa hovorí aj "mokilla". Toto nepríjemné sfarbenie viedlo k tomu, že niektorí ľudia nepravdivo tvrdili, že banány obsahujú krv. V skutočnosti je mokillo bakteriálna infekcia, ktorá sa môže prirodzene vyskytovať na špičke banánového kvetu a v niektorých prípadoch preniká aj do samotného ovocia. Výsledným efektom je dlhá, červenohnedá línia chrumkavého materiálu, ktorá sa tiahne stredom ovocia. Zistíte to až v momente, keď sa do neho zahryznete.

Matka z Texasu Ashley Eisemannová porozprávala miestnej spravodajskej stanici KPRC2 o svojej skúsenosti. Hovorí, že jej dvojročná dcéra zrazu začala nad banánmi ohŕňať nos: "Nechcela ho jesť a mala nafúknuté bruško. V nedeľu a pondelok jedla banány. Nevšimla som si ale na nich nič zlé." Potom však jeden prerezala na polovicu:  

"Banán mal čierny stred a ja som sa zľakla. Nakrájala som ho, rozrezala a všetky mali túto pleseň. Bol to naozaj nechutný a strašný pohľad. Banán vyzeral navonok perfektne, možno by ste mali skontrolovať, čo je vo vnútri. e to veľmi klamlivé, pretože jadro banánu môže byť čierne," uviedla. 

Viac o téme: BanánOvocie Infekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu