Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

S nákupmi zdravších potravín vám doma aj v zahraničí pomôže Nutri-Score

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Kaufland)

Ak počas leta plánujete navštíviť krajiny ako Slovinsko, Francúzsko či Španielsko, okrem nevšedných zážitkov môžete v miestnych potravinách naraziť na známe logo.

Stačí jeden pohľad, aby ste zistili, či sa vám vybraná pochúťka zmestí do vášho nutričného plánu. Označenie Nutri-Score, umiestnené na prednej strane obalu potravín, vás ihneď upozorní, či je vami zvolený výrobok dostatočne nutrične vyvážený alebo by ste sa mali radšej porozhliadnuť po iných možnostiach.

„Ak sa dokážeme rýchlo zorientovať v nutričných vlastnostiach výrobkov, uľahčí nám to správny výber ich zdravších variant. Ľahko zrozumiteľné označenie výživovej hodnoty na obale produktu môže mať z hľadiska výživy priaznivý vplyv na príjem živín a zdravie konzumenta,“ vysvetľuje Ing. Martina Gažarová, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

S nákupmi zdravších potravín
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kaufland)

Označenie, ktoré funguje na celom svete

V rámci Európskej únie sa Nutri-Score používa vo Francúzsku, Nemecku, Španielsku, Holandsku, Belgicku i Luxembursku. S dobrovoľným označovaním sa môžete stretnúť aj v ďalších krajinách, ako je Portugalsko, Rakúsko, Slovinsko alebo Švajčiarsko.

  • Už v roku 2019 bolo povedomie Francúzov o Nutri-Score na veľmi vysokej úrovni. 9 z 10 opýtaných označenie poznalo a 42,9 % účastníkov prieskumu uviedlo, že vďaka nemu zmenili svoje nákupné správanie.
  • Viac ako 80 % opýtaných Španielov bolo presvedčených, že Nutri-Score im umožní lepšie porovnávať podobné produkty rôznych značiek alebo produkty rovnakej kategórie a pomôže vybrať ich zdravšiu verziu.
  • Umiestnenie Nutri-Score na obaly potravín v Kolumbii pomohlo zákazníkom s výberom zdravších variant potravín - pravdepodobnosť, že si kúpia nutrične hodnotnejší výrobok, sa zvýšila až o 10 percent.

S nákupmi zdravších potravín
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kaufland)

Uľahčí vám nákupy

Nutri-Score je u ľudí vnímaný veľmi priaznivo, vďaka čomu dokáže pozitívne ovplyvniť ich výber potravín, s tým spojenú celkovú výživu, ako aj veľkosť porcií pokrmov s nižšou nutričnou kvalitou. Jedným z dôvodov jeho efektívnosti je napríklad umiestnenie na prednej strane obalov potravín.

Práve spomenutý systém FOPL (Front-of-package labeling) je jedným z prostriedkov, ktorými chcú krajiny bojovať proti neustále sa zhoršujúcemu verejnému zdraviu v populácií. FOPL má potenciál pomôcť znížiť úmrtnosť na civilizačné choroby neinfekčného pôvodu, súvisiacich s výživou,“ zdôrazňuje Ing. Martina Gažarová, PhD.

S nákupmi zdravších potravín
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kaufland)

Na Slovensku ho používa veľký reťazec

Dlhodobé používanie Nutri-Score vo vyspelých európskych krajinách je tiež dôkazom, že toto označovanie pomáha vo výbere potravín, ktoré lepšie vyhovujú princípom vyváženej životosprávy. Ako jeden z prvých predajcov potravín na Slovensku používa Nutri-Score aj spoločnosť Kaufland, a to s cieľom zjednodušiť a sprehľadniť nákupy svojim zákazníkom.

„Chceme byť nápomocní pri zorientovaní sa na trhu s potravinami. Nutri-Score považujeme za veľmi prehľadný, ľahko pochopiteľný a nápomocný, preto ho umiestňujeme na výrobky našich privátnych značiek,“ dodáva Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu