Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Z mora v Rusku vylovili čudesného kraba: Ale pozrite, čo mu trčalo z úst!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Fotka kraba, ktorý svojim "zubami" straší užívateľov sociálnej siete, vyvolala veľkú odozvu. Ľudia ju zaplavili komentármi, v ktorých živočícha častujú nie príliš lichotivými pomenovaniami. V podmorskej ríši sa však ukrývajú aj zvláštnejšie a hrozivejšie stvorenia, ktorých výzor niekedy desí, inokedy zas rozosmeje.

"Kraby. Je v nich niečo príťažlivé a odpudzujúce zároveň," okomentoval záber na Instagrame Roman Fedortsov. V tomto prípade sa podľa neho matka príroda naozaj snažila. Živočíchom, ktoré prežívajú v hlbinách oceánu, venuje aj stránku, na ktorej dokumentuje zábery z rybárskych lodí v západnom Rusku. 

Hoci je zubatý krab trochu strašidelný, je iba jedným z bohatého Fedortsovho portfólia oceánskych zvláštností, do ktorých patrí zubatka pruhovaná, morské pavúky či parazity požierajúce oči. Známa svojou podobnosťou s ľudskými zubami je napríklad aj čeľusť ovčích rýb (Archosargus probatocephalus). Pokiaľ sa tieto stvorenia pohybujú vo voľnej prírode, nepredstavujú pre ľudí žiadnu hrozbu. Lenže ak s nimi manipulujú rybári, s obľubou použijú svoje tri rady zubov. 

Verejnosť nedávno zaujali aj zábery chlpatého kraba, ktorého náhodou objavili na pláži v Západnej Austrálii. Vzácny nález bol vzápätí pomenovaný na počesť lode HMS Beagle, na ktorej sa plavil Charles Darwin. Tento druh je pozoruhodný nielen pokrytím svojho tela, ale aj spôsobom, akým dokáže klepetami upraviť morské huby a nosiť ich ako ochranný klobúk pred predátormi.

Viac o téme: ZubyKrabRoman Fedortsov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu