Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Audioilúzia, ktorá vás dokonale zmätie: Čo počujete vo VIDEU? Niektorí doteraz nezistili, ako funguje

(Zdroj: TikTok/dr_chris10)

SAN FRANCISCO - Bizarný TikTok príspevok zvukovej ilúzie, ktorý zverejnil psychológ Christian Rizea, núti ľudí pochybovať o realite. Mnohí sa pýtajú, ako je to možné, že ich dokáže oklamať jednoduchá kombinácia zvukov a nápisov. Podľa odborníka však nejde o nič výnimočné.

Video, ktorého autorom je psychológ Christian Rizea, mätie užívateľov a núti ich pýtať sa, či sú v poriadku. Text v príspevku hovorí, že "budete čítať len to, čo počujete" a vzápätí sa zobrazia dva nápisy v zelenom a modrom políčku. Hlas upravený zvukovými efektmi potom vysloví frázu, na ktorú sa pozeráte a čítate ju. Ak hľadíte doľava, počujete "green needle", pri pohľade vpravo je to zas "brainstorm". "Testoval som to asi dvadsaťkrát," uviedol jeden z užívateľov. Ďalší sa vraj na ilúziu zahľadel tiež hádam niekoľko desiatok krát, no nezistil, že by sa riadila nejakým vopred nahovoreným vzorom alebo kódom. Hlas vždy vyslovil slovné spojenie, na ktoré sa pozeral. 

@dr_chris10 Read each phrase and see if you hear something different🤯 Did it work for you? #braingames #braingame #greenneedlebrainstorm #psychologytricks ♬ Shoutout to the dead creators using this for likes - Will

Optické ci iné ilúzie sa pravidelne objavujú na internete a dávajú zabrať ľuďom, ktorí sa ich snažia vyriešiť. Podobné rozčarovanie a lavínu otázok spustil v minulosti aj online príspevok s nápismi "Yanny" alebo "Laurel". Lekár Kevin Franck z nemocnice Massachusetts Eye and Ear vysvetlil, že všetky odpovede sú ukryté v ľudskom mozgu. "Skutočnosť, že niektoré mozgy sa uberajú jedným smerom a iné zas druhým spôsobí, že každý reaguje na základe skúseností inak," povedal. 

Mozog je vytvorený tak, aby premenil chaotické signály na význam. Jednoducho vám nesprostredkuje dvojznačnosť. Hlasy sú vo videu značne upravené, takže keď sa váš mozog sústredí na jednu frázu, vyplní prázdne miesta a povie vám, že to je to, čo počujete. Ľudská myseľ skrátka neprestáva prekvapovať.

Viac o téme: Ilúzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu